Další

Podzimní truhlík: 3 tipy co zasadit, aby vydržel až do zimy

Podzimní truhlík: 3 tipy co zasadit, aby vydržel až do zimy

Chladnější počasí už nám klepe na dveře, a proto je nejvyšší čas osázet podzimní truhlíky. Které balkónové rostliny ustojí plískanice a první mrazíky? Máme pro vás tipy na tři odolné druhy a také s čím je nejlépe zkombinovat.

Vřesům mrazy neuškodí

Podzimní klasikou jsou něžné a voňavé vřesy (Calluna). Vřesy si můžete vybrat z několika odrůd s různou barvou květů i listů. Oblíbené jsou varianty bílých květů se světle zeleným olistěním nebo růžových květů s tmavě zelenými lístky. K dispozici jsou také nekvetoucí rostlinky, jejichž větvičky se vlivem nízkých teplot postupně zabarvují do ohnivě červených tónů. 

Vřes je nenáročný a vděčný druh. Když vás později v truhlíku omrzí, můžete jej přesadit do záhonu, na kterém vám vydrží až 15 let. Aby samotné vřesy nepůsobily obyčejně, je vhodné je v truhlících zkombinovat s dalšími odolnými druhy. S vřesy krásně vypadá například břečťan, zakrslé jehličnany, drátovec, barvínek, stříbřité kostřavy či ostřice.

Okrasné zelí vydrží až do Vánoc

Mezi další oblíbenou ozdobu podzimních truhlíků patří okrasné zelí neboli okrasná kapusta (Brassica). Na výsadbu i pěstování je zcela nenáročná a bez problému vám v truhlíku vydrží až do Vánoc. Výhodou okrasného zelí je, že mu první mrazíky dokonce svědčí. Jejich vlivem se mu totiž začínají zkadeřené listy vybarvovat podle odrůdy do různých odstínů, od bílé až po temně fialovou.

Stejně tak jako u vřesu, je vhodné doplnit truhlík s okrasných zelím o další rostliny. Vybrat můžete třeba starček nebo krásnohlávek se stříbřitými listy. Podzimní aranžmá dokončete přidáním okrasných dýní a tykviček, nebo snítek uvázaných z barevného javorového listí a větviček jeřabin.

Chryzantémy nikdy nezklamou

Chryzantémy (Chrysanthemum) nebo též listopadky jsou jedny z nejkrásnějších podzimních kvetoucích rostlin. Jsou k dostání v mnoha barevných variantách, jako jsou klasické podzimní odstíny žluté, oranžové a cihlové, nebo netradiční kontrastní modrá. Při nákupu rostlin vybírejte mrazuvzdorné kultivary vhodné na terasu nebo do záhonu. 

Chryzantémy nevyžadují náročnou péči, ale potrpí si na vydatnou zálivku a přihnojení. Díky tomu vám krásně pokvetou až šest týdnů, dokud neudeří ostřejší podzimní mrazíky.