Recepty

Luxusní zákusek: jedinečný recept 2023

Luxusní zákusek: jedinečný recept 2023

Máte chuť na zákusek, ale cukrárny se vám zdají předražené, nebo se snažíte zdokonalit své kulinářské dovednosti a hledáte inspiraci? Dezert Dalmatin, jak už samotný název napovídá, má více barev. Konkrétně se jedná o tmavou (čokládovou) a bílou (vanilkovou) barvu. Vespod dvoubarevná buchta a na ní stejně vyská vrstva čokoládového krému a na něm ušlehaná šlehačka. No nezní to báječně? 

Suroviny

Celkově je třeba připravit 4 komponenty, aby vznikl Dalmatin. Jsou to dvě těsta pro buchtový základ, dále čokoládový krém a šlehačka. Pro ozdobu lze šlehačku postouhat hořkou čokoládou.

Na tmavé těsto budete potřebovat:

  • 5 žloutků oddělených od bílku
  • 5 lžic cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1,5 lžíce oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 ml vlažného mléka nebo smetany
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • půl pytlíku prášku do pečiva

Na světlé těsto budete potřebovat: 

  • 5 bílků
  • 5 lžic cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1,5 lžíce oleje
  • půl pytlíku prášku do pečiva
  • 5 lžic polohrubé mouky

Krém: 

  • 1 litr mléka
  • 3 pytlíky čokoládového pudinku
  • lžíce kakaa
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 6 lžic cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • rum podle chuti
  • 1 kostka másla (250g)

Ostatní: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • cukr dle chuti

Postup

Podle množství surovin se možná bude zdát, že se jedná o složitý recept, ale opak je pravdou. 

  1. U bílého těsta se nejdříve musejí vyšlehat bílky s cukrem do pěny. Dále se přidá olej zároveň s trochou mouky. Poté se opatrně vmíchá zbytek prosáté mouky s práškem do pečiva.
  2. Pro tmavé těsto se vyšlehají žloutky s cukrem až vznikne témeř bílá pěna. Přidáme kakao a prosátou mouku a prášek do pečiva a olej stejným postupem jako u bílého těsta. Nakonec se vmíchá mléko. 
  3. Takto připravená těsta se různě nalijí na plech vyložený pečícím papírem a dá se péct na 180 stupňů na cca 40 minut nebo dle potřeby. Po upečení se těsto zalije 250 ml teplého mléka, které dodá těstu šťavnatost. Pokud jste na sladké, nechte v mléce rozpustit lžíci cukru.
  4. Během chladnutí buchty si uděláme krém. Změklé máslo se utře s cukrem. Mléko, kakao a pudink se škrobem se smíchají, aby nevznikly hrudky a nechá se takto udělaná směs provařit, aby začala houstnout. Po uvaření se přikryje igelitovým pytlíkem, aby nevznikl škraloup a nechá se vychladnout. Po vychladnutí se za pomocí ručního šlehače smíchá s máslem a rumem. Vznikne lahodný krém, který se natře na vychladlou buchtu.
  5. Nyní už jen zbývá vyšlehat smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky a nanést vrstvu na čokoládový krém. Nakonec dozdobíme strouhanou černou čokoládou.