Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Rádi byste překvapili rodinu nebo návštěvu luxusním nedělním dezertem? S nanukovými řezy rozhodně nesáhnete vedle. A proč právě nanukové řezy? Možná proto, že nanuka tak trochu připomínají. Tento luxusní nedělní dezert se skládá z piškotového korpusu s ořechy. Další vrstvu představuje lahodný krém a vše završuje čokoládová poleva.

Suroviny a příprava korpusu z 5 vajec

  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g na hrubo mletých vlašských ořechů

Postup přípravy:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Do žloutků přidáme cukr a ušleháme pěnu. Do žloutkové pěny přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy a na závěr vmícháme bílkový sníh. Všechny suroviny řádně promícháme.

Pečeme v rozehřáté troubě po dobu asi 15 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.

Suroviny a příprava krému na 250 ml mléka

  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 4/5 másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 cukr vanilkový
  • 1 – 2 lžičky rumu (nemusí být, můžete nahradit rumovou trestí)

Postup přípravy:

Do mléka vmícháme hladkou mouku a směs vaříme, dokud nezhoustne. Necháme vychladnout. Máslo s oběma cukry vyšleháme a do vzniklé směsi postupně opatrně zašleháváme kaši vytvořenou z mouky. Nakonec přidáme rum nebo tresť. Připravený krém opatrně rozetřeme na vychladnutý piškot.

Dozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovou polevou.

Suroviny a příprava čokoládové polevy

Základ pro čokoládovou polevu představuje kvalitní čokoláda. Ta rozhoduje nejen o chuti polevy, ale i o jejím vzhledu. Ideální je čokoláda hořká, která obsahuje alespoň 50 – 65 % kakaa. Pokud bude čokoláda méně kvalitní, může vytvořit hrudky a také dobře na krému nebude držet. Obdobné je to i v případě kakaa. Ideální volbou je kakao holandského typu.

Jakákoli poleva se vždy připravuje ve vodní lázni. Teplota polevy nesmí být vyšší, než 40ºC.

  • Čokoládová poleva se smetanou

Do vodní lázně vložíme 120 g čokolády a přidáme 100 ml smetany ke šlehání – 33%. Zahříváme, ale smetana se nesmí vařit. Vzniklou směs vyšleháme metličkou. Takto připravená poleva se snadno roztírá, je hladká a lesklá.

  • Čokoládová poleva s kakaem

Ve vodní lázni rozpustíme 80 g 100% rostlinného tuku. Přidáme 70 g cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíci solamylu a 1 – 2 lžíce mléka (dle potřeby). Směs zahříváme, nikoli vaříme a vymícháme dohladka.