Recepty

Pečeme s jablky: 2 vynikající recepty, které určitě vyzkoušejte

Pečeme s jablky: 2 vynikající recepty, které určitě vyzkoušejte

Na zahradách nám pomalu dozrávají jablíčka a my přemýšlíme, co s nimi vymyslet. Jablkové moučníky jsou vynikající a chutnají jak dětem, tak dospělým. Dneska pro vás pečeme s jablky a přinášíme recept na 2 výborné dobroty. Zkusíte je?

Pečeme s jablky – zkuste naše jablečné pochoutky

Pokud se ve sladkém receptu objeví jablka, vždycky to dopadne dobře. A jelikož se blíží úroda jablek, nabízí se teď říci „pečeme s jablky“ a vy můžete společně s námi.

Recept první: americký apple pie

První z našich receptů je inspirován Amerikou, kde je termín „apple pie“ proslulý. Vynikající jablečný koláč si doma můžete připravit i vy.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 vajíčko
  • 8 jablek
  • Skořice, cukr, trocha nastrouhané citronové kúry
  • Strouhanka
  • Šťáva z ½ citronu

Postup:

Suroviny smíchejte dohromady a vypracujte těsto, které by se nemělo lepit. Těsto rozdělte na 2/3 a 1/3. Větší část těsta rozprostřete do dortové formy – na dno a po stranách. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Posypte je trochou strouhanky (pro případ, že by jablka pustila šťávu). Jablka rozprostřete na těsto a zasypte skořicí a cukrem. Zbylou část těsta rozválejte a nakrájejte na proužky, které pak skládejte cik cak přes jablka. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte  cca 30 minut.

Recept druhý: obrácený jablkový koláč

Dneska pečeme s jablky, proto i v našem druhém receptu hrají sladká jablíčka hlavní roli. Tentokrát vás inspirujeme k přípravě obráceného jablečného koláče.

Suroviny:

  • 200 g másla
  • 220 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 jablek

Postup:

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, 70 g cukru, 100 g povoleného másla a vejce. Ze surovin vypracujte těsto, které zabalte do potravinářské folie a nechte ideálně přes noc odpočinout v lednici. Následující den oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na šestiny. Do pánve dejte 150 g cukru a nechte ho na středním plamenu pomalu rozpustit. Pravidelně míchejte. Jakmile bude karamel hotový, přidejte 100 g másla a míchejte.

Karamel vlijte do pečicí formy. Do směsi karamelu dejte jablka a nechte je v něm vykoupat. Mezitím těsto rozválejte a přeneste na jablka. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte cca hodinu.