Recepty

Lehká jídla na pláž, která připravíte jednoduše z apartmánu

Lehká jídla na pláž, která připravíte jednoduše z apartmánu

Během dovolené se nikomu z nás nechce vařit žádná složitá jídla. Kromě toho, když je teplo, máme chuť na pokrmy, které jsou lehké. Co vařit na pláž a které pokrmy připravíte jednoduše i z apartmánu?

Variace na zeleninové saláty

Zeleninový salát dodá tělu dostatek minerálů a vitamínů a když jej doplníme o další ingredience, může být skvělým lehkým obědem, který zvládneme připravit na pláž i v apartmánu.

Základ pro zeleninový salát

Záleží na tom, jakým druhům zeleniny dáváme přednost:

  • různé druhy listových salátů
  • okurky
  • různé druhy rajčat
  • paprika
  • jarní cibulka
  • avokádo

Postup přípravy:

Všechnu zeleninu omyjeme. Okurku a avokádo zbavíme slupky. Listové saláty natrháme na menší kousky, pokud jsme zrovna nekoupili již předem připravený mix. Rajčata, papriky, avokádo a okurky pokrájíme na stejné kousky. Jarní cibulku na drobné kostky, využijeme i její zelenou část.

Doplňkové suroviny:

Chceme-li, aby byl salát dostatečně výživný, přidáme k zelenině další suroviny. Záleží jen na tom, čemu dáme přednost:

  • vařená vejce
  • uzený losos
  • šunka nastrouhaná na hrubém struhadle
  • tuňák ve vlastní šťávě
  • mozzarella nebo různé druhy tvrdých sýrů

Salát můžeme doplnit o jogurtový dresing s různými příchutěmi – med a hořčice, česnek nebo různé druhy bylinek.

Sendviče

Tady nám postačí toastový chleba a různé druhy náplní – šunka, sýr a zelenina (okurka, paprika, rajče, jarní cibulka, ředkvičky). Další variantou může být hořčice, vařené vejce a tuňák ve vlastní šťávě. Další možná kombinace je rajče, mozzarella a čerstvá bazalka. Velice chutnou náplň představuje uzený losos, ledový salát a plátek citronu. Připravit však můžeme i rychlé pomazánky – lučina s vařeným vejcem, pomazánkové máslo a drcená sušená rajčata. Pomazánky doplníme listovým salátem a plátkem citronu.

Variace na těstovinové saláty

Těstovinové saláty se dají jíst i studené. Postačí si uvařit těstoviny, nechat je vychladnout a vmíchat do nich příslušné ingredience.

Mezi různé varianty patří těstoviny s tuňákem a vařeným vejcem. Chutné jsou i těstoviny s cherry rajčátky, mozzarellou a bazalkou nebo bazalkovým pestem. Vyzkoušet můžeme také těstoviny s uzeným lososem a sýrem cottage.