Letní období je spojováno nejen s opalování, koupačkou a dovolenou, ale i s letním grilovačkou. Grilovat můžeme maso i zeleninu. Jak vše připravit tak, aby výsledek byl dle vaší spokojenosti?
Základní pravidla pro grilování
Určitě si vyberte kvalitní druhy masa. Nepodceňujte přípravu marinády. Zvolte vhodný gril a dodržujte správnou dobu grilování jednotlivých kousků.
Jaké maso vybrat pro grilování? Použít můžete téměř jakékoli druhy – hovězí, vepřové, kuřecí, ale i ryby. Grilovat se dají i některé druhy zeleniny.
Příprava masa na grilování
Jakmile máte maso koupené, je potřeba jej na grilování připravit. Ideálně nakrájet na plátky a naložit do marinády – rybí a kuřecí maso stačí na 1-2 hodiny, vepřové ideálně na 12 hodin a hovězí klidně snese 24 hodin. Naložené maso uložte do nerezové nádoby s víkem, do lednice. Tím zajistíte jeho vláčnost, křehkost a šťavnatost.
Základní části marinády:
- olej – ideálně kvalitní olivový
- víno – dle druhu masa
- koření nebo bylinky – podle druhu masa
Směs na barbecue:
- hnědý cukr
- prášek z česneku a cibule
- sladká paprika mletá
- černý pepř
- kajenský pepř
- hrubě mletá sůl
Je ideální volbou pro žebírka, plecko, kuřecí maso nebo rybí filety.
Směs provensálská:
- oregano sušené
- tymián
- rozmarýn
- česnek
- estragon
- mletý pepř
- hrubá sůl
- sušená kůra z citronu
Je vhodná pro maso kuřecí jehněčí a na ryby.
Zelenina na grilování
Můžete ji použít jako přílohu k masu, ale je chutná i samotná. Díky ní zpestříte svůj jídelníček a odlehčíte mu od masa. Ke grilování jsou vhodné různé druhy zeleniny – paprika, dýně, cuketa, lilek, mrkev, chřest, kukuřice, červená řepa, cherry rajčátka, jarní cibulka a brambory.
Příprava zeleniny na gril:
Zeleninu omyjte, oloupejte, zbavte slupek nebo jádřinců a nakrájejte na tak velké kousky, které nepropadnou grilem. Pokud používáte grilovací tácky, tak na kolečka či plátky. Pokapejte olivovým olejem. Můžete použít i sezamový nebo arašídový. Posypejte grilovacím kořením určeným pro zeleninu nebo použijte pouze česnek, sůl a čerstvé bylinky – tymián, koriandr, rozmarýn či šalvěj. Zeleninu stačí grilovat tak 5-7 minut.