Recepty

Letní grilovačky: Jak nejlépe nachystat maso a zeleninu?

Letní grilovačky: Jak nejlépe nachystat maso a zeleninu?

Letní období je spojováno nejen s opalování, koupačkou a dovolenou, ale i s letním grilovačkou. Grilovat můžeme maso i zeleninu. Jak vše připravit tak, aby výsledek byl dle vaší spokojenosti?

Základní pravidla pro grilování

Určitě si vyberte kvalitní druhy masa. Nepodceňujte přípravu marinády. Zvolte vhodný gril a dodržujte správnou dobu grilování jednotlivých kousků.

Jaké maso vybrat pro grilování? Použít můžete téměř jakékoli druhy – hovězí, vepřové, kuřecí, ale i ryby. Grilovat se dají i některé druhy zeleniny.

Příprava masa na grilování

Jakmile máte maso koupené, je potřeba jej na grilování připravit. Ideálně nakrájet na plátky a naložit do marinády – rybí a kuřecí maso stačí na 1-2 hodiny, vepřové ideálně na 12 hodin a hovězí klidně snese 24 hodin. Naložené maso uložte do nerezové nádoby s víkem, do lednice. Tím zajistíte jeho vláčnost, křehkost a šťavnatost.

Základní části marinády:

  • olej – ideálně kvalitní olivový
  • víno – dle druhu masa
  • koření nebo bylinky – podle druhu masa

Směs na barbecue:

  • hnědý cukr
  • prášek z česneku a cibule
  • sladká paprika mletá
  • černý pepř
  • kajenský pepř
  • hrubě mletá sůl

Je ideální volbou pro žebírka, plecko, kuřecí maso nebo rybí filety.

Směs provensálská:

  • oregano sušené
  • tymián
  • rozmarýn
  • česnek
  • estragon
  • mletý pepř
  • hrubá sůl
  • sušená kůra z citronu

Je vhodná pro maso kuřecí jehněčí a na ryby.

Zelenina na grilování

Můžete ji použít jako přílohu k masu, ale je chutná i samotná. Díky ní zpestříte svůj jídelníček a odlehčíte mu od masa. Ke grilování jsou vhodné různé druhy zeleniny – paprika, dýně, cuketa, lilek, mrkev, chřest, kukuřice, červená řepa, cherry rajčátka, jarní cibulka a brambory.

Příprava zeleniny na gril:

Zeleninu omyjte, oloupejte, zbavte slupek nebo jádřinců a nakrájejte na tak velké kousky, které nepropadnou grilem. Pokud používáte grilovací tácky, tak na kolečka či plátky. Pokapejte olivovým olejem. Můžete použít i sezamový nebo arašídový. Posypejte grilovacím kořením určeným pro zeleninu nebo použijte pouze česnek, sůl a čerstvé bylinky – tymián, koriandr, rozmarýn či šalvěj. Zeleninu stačí grilovat tak 5-7 minut.