ReceptyVýživa a doplňky

Krůtí roláda 3krát jinak: Do diety i na nedělní oběd

Krůtí roláda 3krát jinak: Do diety i na nedělní oběd

Krůtí maso je dobrou volbou pro ty, kteří preferují lehčí a zdravější jídla. Roláda z krůtího masa je přitom kulinářským uměním a vynikající možností, jak si pochutnat na chutném pokrmu, který můžete začlenit jak do vaší osobní diety, tak do nedělního oběda pro celou rodinu. V tomto článku vám představíme 3 různé recepty na krůtí roládu, které vás jistě nadchnou.

Jaké maso použít na krůtí roládu? A jak ji připravit?

Jestliže jste v kuchyni ještě nenasbírali dostatek zkušeností, nezoufejte. Krůtí roládu s našimi tipy zvládnete připravit bez ztráty kytičky. 

  • Vhodné maso – na krůtí roládu použijte ideálně krůtí prso. Maso je sice dražší, ale zato libové a plné bílkovin, přitom obsahuje jen nízké procento tuku. 
  • Jak zpracovat na jednu velkou krůtí roládu – krůtí prso můžete několika pečlivými tahy nožem rozkrájet do jednoho velkého plátu, což se může zdát na první pohled obtížné, ale pokud budete postupovat opatrně, podaří se vám maso nakrájet, aniž by v něm byly díry.
  • Jak zpracovat maso na krůtí závitky / rolky – chcete-li mít pro každého strávníka vlastní krůtí rolku, pak prso nakrájejte přes vlákna na velké zhruba 1,5 až 2 cm tlusté plátky. Ty poté důkladně rozklepejte, abyste získlali co největší plochu, do které posléze zabalíte potřebné suroviny.
  • Jak roládu zatáhnout – aby maso drželo pohromadě, stačí, když okraj zarolujete směrem dolů dospodu. Někdy se to samozřejmě nepodaří a náplň z rolády vylézá, v tom případě zarolované maso omotejte a svažte provázkem nebo ke zpevnění použijte párátka či špejle.
  • Péct, nebo smažit? Chcete-li zachovat co nejvíce štavnatosti, pak roládu nejdříve zatáhněte na pánvi s trochou oleje a následně upečte. Chybu ale neuděláte, ani když roládu rovnou vložíte péct do trouby bez předchozího zarestování.
Jaké maso použít na krůtí roládu? Ideální je krůtí prso
Jaké maso použít na krůtí roládu? Ideální je krůtí prso

Krůtí roláda se šunkou a sýrem

Tato verze je oblíbená u dětí i dospělých, recept je přitom nesmírně jednoduchý. Naklepaný krůtí plátek se překryje plátky šunky a sýra a vše se následně zabalí do rolády. Roláda se následně osolí, opepří a upeče v troubě. Doporučujeme podávat s bramborovou kaší a zeleným hráškem nebo domácími hranolky.

Krůtí rolky se šunkou a sýrem
Krůtí rolky se šunkou a sýrem

Krůtí roláda s špenátem a mozzarellou

Tento recept je vhodný pro ty, kteří chtějí mít lehký a zároveň lahodný pokrm, který bude na nedělním stole vypadat naprosto dokonale. Uvidíte, že pokud pozvete na oběd přátele nebo rodiče, jistě budou chtít okamžitě recept. Jak na to? Krůtí plátek si naklepejte, osolte, opepřete a proložte špenátem a plátky mozzarelly. Následně vše zabalte do rolády – pokud se vám nedaří všechnu náplň pečlivě zabalit, zkuste roládu svázat provázkem. Roládu následně ještě posolte a můžete přidat i mletou červenou papriku nebo jiné výraznější koření. Roládu poté osmažte na pánvi dozlatova nebo upečte v troubě. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo lehkým salátem.

Krůtí roláda s špenátem a mozzarellou
Krůtí roláda s špenátem a mozzarellou

Krůtí roláda se švestkami a pistáciemi

Pokud máte rádi sladko-oříškovou kombinaci, pak jistě vyzkoušejte tento recept plní neobvyklých chutí. Připravit můžete velkou krůtí roládu z celého prsa, nebo prso rozkrájet na menší plátky a ty poté pořádně rozklepat, abyste z nich vytvořili malé závitky. Krůtí plátek poté naplňte švestkami a nadrcenými pistáciemi, zabalte a upečte v troubě. Roládu můžete podávat s bramborovou kaší a dušeným zelím nebo vařenými brambory.

Krůtí roláda se švestkami a pistáciemi
Krůtí roláda se švestkami a pistáciemi