Recepty

Luxusní lehká jídla na dovolené: Co vařit?

Luxusní lehká jídla na dovolené: Co vařit?

Chystáte se na dovolenou a nevíte, co vařit k obědu nebo večeři? Nevěšte proto hlavu, připravili jsme pro vás čtyři lehká jídla, která vás překvapí jednoduchou přípravou a přitom skvělou chutí.

Špagety s citronem a parmazánem

300 g špaget, 200 g hrášku, olivový olej, menší cibule, 200 g krémového sýru typu lučina, citron, 6 plátků parmazánu, petrželka nebo pažitka, sůl, pepř

Uvařte špagety v osolené vodě, dokud nebudou na skus a poté k nim a na poslední tři minuty přidejte hrášek. Mezitím na oleji osmahněte do měkka nakrájenou cibuli, k ní přidejte krémový sýr a pár lžic vody z těstovin. Směs rozmíchejte do hladké omáčky, přidejte citronovou kůru a ⅔ nakrájeného parmazánu. Scezené špagety a hrášek smíchejte v hrnci s omáčkou a dochuťte solí a pepřem. Servírujte posypané zbytkem sýra a petrželkou nebo pažitkou.

Quinoa s volským okem a avokádem

100 g quinoy, 100 g černých fazolí z konzervy, 50 g baby špenátu, ¼ šalotky, avokádo, 2 vejce, ½ lžičky celého římského kmínu, sůl, limetka, olivový olej, čerstvý koriandr, chilli omáčka

Uvařte quinou v osolené vodě a sceďte. Mezitím si nadrobno nakrájejte šalotku, nasekejte baby špenát, zlehka opražte římský kmín a usmažte volská oka. Fazole sceďte z konzervy a mírně opláchněte. Vymačkejte šťávu z limetky, avokádo oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na plátky. Smíchejte vařenou quinou s fazolemi, špenátem, římským kmínem, šalotkou, šťávou z limetky a trochou olivového oleje. Směs rozdělte do dvou misek a každou ozdobte ½ avokáda, volským okem a koriandrem. Podávejte s chilli omáčkou.

Těstovinový salát se zeleninou a tuňákem

200 g těstovin, okurka, ½ cibule, 200 g cherry rajčat, 160 g tuňáku z konzervy, mozzarella, olivový olej, petrželka, bazalka, kapary, oregano, sůl, pepř, limetka, vinný ocet

Těstoviny uvařte v osolené vodě, slijte a nechte vychladnout. Zeleninu nakrájejte na drobno a vmíchejte do těstovin. Přidejte nakrájenou mozzarellu a slitého tuňáka. V misce smíchejte 4 polévkové lžíce oleje, po lžíci každou z bylinek, lžíci kapary, lžíci limetkové kůry a lžíci vinného octa. Salát smíchejte se zálivkou a podle potřeby dochuťte.

Kuskus se sušenými rajčaty

250 g kuskusu, 150 g sušených rajčat, 20 g čerstvého zázvoru, šalotka, olivový olej, čerstvá petrželka, sůl, pepř, kmín

Kuskus promíchejte s trochou oleje, solí, kmínu a pepřem, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Mezitím si nadrobno nakrájejte šalotku, sušená rajčata a zázvor, a vše lehce opečte na pánvi s trochou oleje z rajčat. Do odstátého kuskusu vmíchejte směs z pánve a přidejte nasekanou petrželku.