Další

Kdy přesadit růže: máte jen dvě možnosti ročně!

Kdy přesadit růže: máte jen dvě možnosti ročně!

Růže sice patří mezi méně náročné rostliny, které si můžete na svou zahradu pořídit, to však neznamená, že s nimi můžete nakládat bez rozmyslu. Ba právě naopak! Pokud se k nim budete chovat tak, jak potřebují, vrátí vám to svými nádhernými květy. Při správné péči je nutné vědět i to, jak a kdy přesadit růže.

Kdy přesadit růže

Přesazování růží a stejně tak i sázení nově zakoupených růží by se mělo řídit několika pravidly. Malá růže vyžaduje jámu o rozměrech asi 50×50 centimetrů, která bude i podobně hluboká. Jelikož zejména pnoucí růže není nutné později již přihnojovat minerálními hnojivy, je důležité půdu „vylepšit“ kompostem. Na samotné přesazování je čas dvakrát ročně.

  • Na přelomu října a listopadu
  • Na jaře

Primárně se vždy snažte přesazovat růže přibližně od poloviny října do poloviny listopadu, jelikož to je doba, kdy je pro ně přesazování nejméně stresující. Sazenice je vhodné přesadit do větší jámy, než ve které rostly doposud, hlínu přišlápnout a pořádně zalít. S měsíčním odstupem přisypte k růži kbelík kompostu, kterým rostlině před zimou dodáte navíc potřebné živiny.

Pokud jste přesazování růží nestihli na přelomu října a listopadu, můžete se do něj pustit i na jaře. Podzimní přesazení vám ale zajistí bohatě kvetoucí růžové keře již v následujícím roce.

Hloubení jámy v zamrzlé půdě?

Někteří odborníci namísto podzimu doporučují přesazovat růže v lednu. To však může být z hlediska počasí velmi náročné, a to nejen pro rostlinu, tak především pro vás. I v našich poměrně mírných zimách může být fyzicky velmi náročné vyhloubit v zamrzlé půdě dostatečně velkou jámu, která rostlinu pojme. Přesazování v tuto dobu je doporučováno, jelikož je důležité stihnout přemístit růži na její nové stanoviště dříve, než začne vyhánět čerstvé výhonky.