Máte o blížícím se víkendu v plánu přivítat návštěvu a hledáte způsob, jak ji ohromit skvělým dezertem? Připravte jim luxusní dezert, jenž vaše hosty nadchne a zanechá v nich nezapomenutelný dojem. V neděli 28. května zkrátka můžete připravit lahodný dezert, který bude kombinací kreativity, špičkových ingrediencí a precizního provedení.
Crème brûlée s domácí zmrzlinou – suroviny
Zajímavá kombinace lahodného krému s chuťově jemnou zmrzlinou je opravdu něco, co si každý užije. Takováto kombinace chutí je přesně to, co hledáte, když chcete vytvořit něco, co vynikne mezi ostatními dezerty. Co bude potřeba nakoupit?
První a nejdůležitější ingrediencí je smetana ke šlehání s vyšším obsahem tuku. Měli byste si také pořídit kvalitní vanilkový lusk, případně vanilkový extrakt, půl litrů mléka a čerstvé ovoce (např. maliny, jahody nebo borůvky). Stejně tak i vajíčka a cukr na karamelizaci povrchu. K ozdobení můžete použít mátové lístky.
Crème brûlée – příprava
Nejprve předehřejte troubu na 150°C a v misce dobře promíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem. V hrnci rozehřejte smetanu ke šlehání a horkou ji při stálém míchání nalijte do předpřipravené směsi.
Poté přelijte směs do malých keramických nebo skleněných nádobek pro Crème brûlée. Následně je vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 až 40 minut, dokud se hmota nezpevní, ale střed zůstane ještě stále vláčný. Poté crème brûlée vyndejte a nechte jej odstát.
Před servírováním ještě pomocí kuchyňského hořáku nebo zapalovače zahřejte cukr, aby se zkaramelizoval, a posypte jím vršek dezertu. Na ozdobu můžete přidat mátové lístky nebo ovoce podle vašeho výběru.
Domácí zmrzlina
Smíchejte mléko a cukr, a mírně je zahřejte. Poté rozmixujte v misce žloutky a za stálé míchání je přilejte do směsi lehce zahřátého mléka s cukrem, a následně chvilku zahřívejte na středním plameni. Mezitím si připravte smetanu ke šlehání s kousky ovoce a důkladně je rozšlehejte.
Jakmile směs mléka a žloutků trochu vychladne, tak ji přilijte ke smetaně a ovoci, a přidejte vanilkový extrakt. Výslednou směs nalijte do nádoby vhodné pro zmrazování a dejte ji přibližně na 4 hodiny do mrazáku. Dozdobte ji čerstvým ovocem a poté již můžete servírovat krémovou domácí zmrzlinu společně s crème brûlée.