Další

Kdy přesadit jahody: 2+1 tip jak správně na to

Kdy přesadit jahody: 2+1 tip jak správně na to

Kdo by si nechtěl pochutnat na sladkých jahodách z vlastní zahrádky? Jahody jsou bezesporu jedním z nejoblíbenějších keřů, které můžeme vídat na našich zahrádkách. Pokud se i vy chcete těšit z bohaté úrody krásně sladkých červených jahod, musíte vědět, kdy přesadit jahody a jak se o ně starat.

Kdy přesadit jahody?

Ptáte se, kdy přesadit jahody a kdy je pro tento úkol ten nejvhodnější čas? Každý zkušený zahrádkář by vám potvrdil, že na přesazování jahod je nejlepší podzim. Je to období, kdy už slunce tolik nepálí, a proto nehrozí, že by jeho ostré paprsky jahody zničily.

S přesazováním jahod můžete začít už během září, kdy platí, že je potřeba vše stihnout do konce října. Tehdy už totiž hrozí, že se jahody neuchytí a následně během studené zimy umrznou.

Proč přesazovat jahody?

Jahodník během svého „života“ vytvoří celou řadu odnoží, přičemž ale rostlina sama od sebe nepozná, kdy už je dosaženo maximální produkční kapacity záhonu. Je tak na vás, abyste jahody přesadili včas a zajistili si tak sladkou jahodovou úrodu.

Kromě toho, že se zvýší kapacita záhonu, díky přesazení zajistíte rostliny i lepší proudění vzduchu. Díky tomu zamezíte výskytu mnoha houbových chorob.

2+1 tip jak jahody správně přesadit

Nyní už víte, kdy přesadit jahody a máte jasno i v tom, proč tento úkol nepodceňovat. Nyní vám dáme ještě 3 praktické tipy, které se vám při přesazování budou hodit:

  • Připravte si nové místo
  • Vyberte rostliny k přesazení
  • Zajistěte rostlině vlhkost

Připravte nové místo

Ujistěte se, že nově vybrané místo je slunné, ideálně písčitohlinité a bohaté. Je důležité, aby bylo dobře odvodněné a mělo mírně kyselou půdu.

Vyberte rostliny k přesazení

Doporučujeme přesazovat založené, mladé rostliny staré jen několik měsíců. Samozřejmě platí, abyste přesazovali jen zdravé rostliny jahodníku.

Zajistěte rostlině vlhkost

Použijte ideálně rašelinový mech, poslouží vám ale i obyčejné papírové utěrky. Během přesazování je totiž důležité, aby kořeny rostliny byly vlhké.