Recepty

Jak grilovat kuře v troubě: jednoduchý návod na vynikající oběd

Jak grilovat kuře v troubě: jednoduchý návod na vynikající oběd

Grilované kuře patří mezi oblíbené stálice české kuchyně. Podává se obvykle s bramborem, rýží nebo kaší a jeho příprava je velmi jednoduchá. To je samo o sobě patrně tím hlavním důvodem, proč jej mají hospodyňky tak rády. Na rozdíl od jiných tradičních jídel totiž příprava kuřete nevyžaduje dlouhé hodiny v kuchyni, ale stačí jej dát dostatečně dopředu péct a půl hodinky před obědem dodělat přílohu. Nic složitého!

Jak grilovat kuře v troubě

Možná vás ale napadá otázka, jak grilovat kuře v troubě. Grilované kuře si většina z nás pojí se stánky, které kuřata skutečně na velikém grilu otáčejí a prodávají. Vy si ale můžete připravit grilované kuře i doma. Novější pečící trouby jsou pro tento účel dokonce zařízené a najdete mezi jejich programy grilování. V příslušenství pak můžete nalézt i speciální jehlu.

I bez toho však můžete kuře ve vaší domácí troubě ugrilovat. Stačí, když jej rozříznete podél hrudní kosti a naplocho položíte kuře kůží nahoru na pečící rošť. V tomto případě je velmi důležité umístit pod rošt i velký plech, kam bude v průběhu pečení odkapávat šťáva z kuřete. Na tomto plechu můžete snadno připravit například rýži nebo nechat dopéct předvařené brambory.

Poslední možností, jak grilovat kuře v troubě je speciální stojan, na který kuře umístíte svisle. Většina z těchto stojanů má i vlastní odkapávací „talíř“, a proto pod ně nemusíte už dávat plech, pro jistotu je to ovšem lepší.

Recept na nejlepší kuře

Nejlepší kuře je to farmářské. Uvidíte, že jakmile jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinak, ale postačí vám samozřejmě i jakékoli jiné chlazené kuře. To osolte pokapejte olejem a můžete přidat bylinky jako je rozmarýn nebo tymián. Pečte na vysoký teplotní stupeň jakoukoli z metod nahoře po dobu jedné či dvou hodin.

Pokud používáte pekáček na odkapávání, nalijte do něj dostatečné množství vody, aby se nevypekla. Je důležité, aby plech nebyl v žádném případě prázdný.