Vyvážená snídaně obvykle obsahuje bílkoviny, vlákninu a sacharidy. Pokud však nevíte, které suroviny kombinovat, ale chcete jít zdravou a vyváženou snídani, zkuste jednoduché recepty z vajec, celozrnných toastů nebo ovesných vloček.
- Vaječná zeleninová frittata
- Varianty celozrnného toustu
- Varianty ovesných kaší
Vejce
Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které vás také zasytí na delší dobu. Míchaná vajíčka, omelety nebo volská oka – ty pravděpodobně už znáte. Ale znáte vaječnou fritattu?
Příprava frittaty je velmi jednoduchá. Potřebovat budete jen vejce, mléko, libovolnou zeleninu (například paprika, rajčata, žampiony, špenát, brokolice apod.) a koření.
Postup:
- Začněte šleháním základu frittaty: vejce, mléko, česnek, sůl a pepř.
- Libovolnou zeleninu orestujte na pánvi, dokud nezměkne, přidejte bylinky.
- Nalijte vejce k zelenině a pánví jemně zatřeste, aby se rozprostřela mezi zeleninu.
- Posypte frittatu sýrem a přendejte pánev do trouby vyhřáté na 400 stupňů.
- Pečte 15 až 20 minut, nebo dokud vejce neztuhnou a povrch po okrajích lehce zezlátne.
Celozrnný toust
Pokud dáváte přednost jednoduché snídani po ránu, vyzkoušejte celozrnný toast. Opečený celozrnný toast můžete jíst na slano i sladko. Tohle jsou zaručeně ty nejlepší kombinace:
- míchaná vejce a rajčata
- avokádo a chilli vločky
- arašídové máslo a banán
- tvaroh a jahody
- nakrájené fíky a med
- tuňák
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou klasickou variantou snídaně – a navíc jsou výživné. Obsahují také přibližně 13 gramů bílkovin na 100 g. Chcete-li zvýšit obsah bílkovin, připravte ovesnou kaši s mlékem místo vody nebo vmíchejte trochu proteinového prášku. Tipy na dochucení ovesné kaše:
- jablko, skořice, rozinky, ořechy
- banán, čokoláda
- švestky, mák
- ananas a kokos
Z ovesných vloček můžete připravit také palačinky, stačí vločky rozmixovat na mouku. Pak už jen postupujte podle vašeho osvědčeného receptu.