Jednohubky jsou vděčným jídlem pro návštěvu, nebo jen tak na zobání na večer k televizi. Česnekovou pomazánku už znají všichni a každý má ten svůj osvědčený recept. Co takhle zkusit nějakou zdravější? Vyzkoušejte některý z našich receptů.
- Pomazánka z červené řepy
- Pomazánka z pečeného lilku
- Zdravá tuňáková pomazánka
Pomazánka z červené řepy
Ingredience:
- 250 g předvařené červené řepy
- Stroužek česneku
- 150 g čerstvého sýru (lučina, palouček)
- Sůl, pepř
- Vlašské ořechy
Postup:
Předvařenou řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Přidejte čerstvý sýr a jeden stroužek česneku. Podle chuti přidejte sůl a pepř, nahrubo nasekané vlašské ořechy a dobře promíchejte. Mažte na bílé nebo tmavé pečivo podle chuti.
Pomazánka z pečeného lilku
Ingredience:
- 1 středně velký lilek
- Stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- Koření: paprika, mletý římský kmín, koriandr, česnek
- Podle chuti chilli
- Sůl
- Šťáva z půlky citronu
Postup:
Lilek rozpulte na půlku, osolte a rozříznutou stranou lilek položte na plech vyložený pečicím papírem. Lilky upečte do měkka (při 200°C to bude trvat přibližně 20 minut). Po upečení lilky vydlabete lžící ze slupky do mísy, kam přidáte zbývající ingredience. Základem pomazánky je kvalitní olivový olej a jeho spojení mačkáním nebo umixováním s lilkem. Měla by vám vzniknout hladká pasta. Jednohubky doporučujeme dozdobit zrníčky granátového jablka.
Zdravá tuňáková pomazánka
Tato pomazánka je velmi vhodná i do diety. Je přímo nacpaná bílkovinami.
Ingredience:
- 1 balení cottage sýra
- 1 balení tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 sušená rajčata
- 1 kapara
- 1 lžička hořčice
- Jarní cibulka
Postup:
Všechny ingredience kromě jarní cibulky dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pomazánku. Na závěr jen ručně přimíchejte najemno nasekanou jarní cibulku.