Rostoucí ceny v supermarketech vzbudili v nejednom z nás otázku, jak ušetřit za jídlo, a přitom se stravovat zdravě a plnohodnotně. Zdravá a vyvážená strava je totiž základ pro naši silnou imunitu a správný průběh zásadních procesů v organismu. Odborníci na výživu přitom radí, že na jídle se nemá šetřit, což může být pro mnohé velice obtížné. Proto se začtěte do následujících řádků, kde vám poradíme, jak nakupovat chytře a prozradíme 3 triky pro levnější a zdravější nákupy v supermarketu.
Plánujte dopředu a nakupujte jen to, co potřebujete
Nikdy nechoďte nakupovat hladoví – to je základní pravidlo a klíč k levnému nákupu potravin. Jakmile máte totiž chuťové buňky ve střehu, může se stát, že bezmyšlenkovitě vložíte do košíku spoustu potravin, což vás jednak přijde dost draho, ale zároveň některé z nich nemusí být vůbec zdravé. Proto plánujte nákupy dopředu a vždy pečlivě rozlišujte, co skutečně potřebujete.
Než vyrazíte nakupovat, prohlédněte si akční letáky a prozkoumejte aktuální slevy. Podle toho si pak rozplánujte, co budete v následujících dnech vařit. Inspirujte se oblíbenými recepty a sepište si seznam potravin, které je potřeba nakoupit. V obchodě pak půjdete na jistotu a nebudete nakupovat bezhlavě suroviny, které byste nakonec ani nestihli sníst.
Neplýtvejte jídlem
Plýtvání je bohužel celosvětový problém, přestože některé země jsou na tom lépe než Evropa či Amerika. Naučte se využívat suroviny celé a nevyhazujte zbytky uvařených jídel. Pochopitelně nemusíte jíst tři dny stejný pokrm, stačí se naučit pár základních triků, které pak neprokouknou ani děti, které mohou být více vybíravé. Níže najdete několik tipů, jak doma využít suroviny naplno.
- Levněji koupíte celé kuře, nežli rozporcované na jednotlivé části. Naučte se doma porcovat celou drůbež a menší odřezky či skelet využijte pro přípravu vývaru.
- Přílohy můžete připravit více, čímž ušetříte náklady na energie. Druhý den ji můžete využít jako základ pro přípravu salátu nebo jí třeba zapéct se zeleninou a masem či jinou surovinou bohatou na bílkoviny.
- Odřezky zeleniny či natě můžete uschovat do mrazáku a posléze použít do vývaru.
- Naučte se zavařovat nebo pro delší skladování potravin využívejte mrazák.
Vyhněte se polotovarům
Polotovary můžou na první pohled budit dojem, že jde o levnější alternativu oproti tomu, když si doma uvaříte poctivé jídlo. Opak je ale pravdou. Přestože jsou některé polotovary skutečně levné, stačí se podívat na jejich složení a ihned vidíte, že zdaleka neobsahují tolik nutričních látek, jako kdybyste si jídlo připravili z kvalitních surovin sami doma.
Typickým příkladem jsou masové kuličky – bohužel najdete i takové polotovary, v nichž se obsah masa pohybuje jen okolo 10–15 %, zbývající podíl tvoří mouka, cibule, strouhanka a další nutričně zanedbatelné složky. Polotovary sice dokáží ušetřit nějaký ten čas, ale rozhodně se v jejich případě nemůžeme bavit o zdravé či plnohodnotné stravě.