Uvařit dobrou svíčkovou je kumšt. Ať už jde o vyvážení jednotlivých chutí nebo čas, který nad vařením této tradiční omáčky musíte trávit. Pokud nad vařením svíčkové nechcete trávit mládí, a přesto se před rodinou vyšvihnout, uvařte svíčkovou z halali směsi.
Co je halali směs?
Jedná se o směs nakládané zeleniny v osoleném kyselém nálevu, který je určen pro přípravu svíčkové omáčky. Tato směs zeleniny obsahuje nakládanou mrkev, cibuli, celer i petržel včetně koření, tedy veškerý potřebný základ pro uvaření svíčkové omáčky.
Ingredience
- 1 kg hovězího zadního v celku
- Větší Sklenici halali směsi (nebo dvě menší)
- Špek
- Smetana ke šlehání
- Mouka (podle potřeby)
- cukr
- Sůl, pepř
- K podávání: knedlík dle chuti (např. karlovarský či houskový), brusinky
Postup
- Pokud svíčkovou připravujete s předstihem, maso den předem naložte, je pak chutnější. Maso prošpikujte špekem, vložte do uzavíratelné nádoby a zalijte směsí halali. Pokud spěcháte, tento krok přeskočte a vrhněte se rovnou na 2.
- Špek nakrájejte na malé kousky a vložte do pečicí nádoby. Dále vložte do nádoby hovězí maso v celku a zalijte směsí halali.
- Pečicí nádobu s obsahem zakryjte a dejte péct do trouby na 190 °C, dokud maso nezměkne. Doba měknutí záleží na kvalitě masa, a hlavně stáří krávy.
- Jakmile je maso měkké oddělejte poklop nádoby a pečte chvilku na barvu – výsledná omáčka pak bude tmavší.
- Maso vyndejte bokem a zeleninu s výpekem přelijte do vyššího hrnce.
- Zeleninu s výpekem rozmixujte na hladkou omáčku za pomoci ponorného mixéru. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody a přiveďte k bodu varu.
- Jakmile vám omáčka začne vřít, stáhněte plamen, přidejte šlehačku a dobře promíchejte.
- Teď už jen krátce provařte a dochuťte cukrem, solí, pepřem, tak jak vám je po chuti. V případě že bude omáčka příliš řídká můžete přidat trochu hotové jíšky.
- Podávejte s plátky nakrájeného hovězího, knedlíkem a brusinkami.