Sháníte inspiraci pro jednoduchá, rychlá a lehká jídla, která vás v létě příjemně zasytí? Pak jste tady správně. Přinášíme pro vás 3 tipy na chutné letní recepty.
Tradiční francouzská polévka Vichyssoise
Prvním naším tipem je jednoduchá studená polévka, jejíž základem je vývar, který se zahustí pórkem a bramborami a zjemní smetanou.
Suroviny (na 4 porce): 4 pórky, 2 větší brambory, 60 g másla, 1 a ¼ l vývaru (kuřecího nebo zeleninového), 250 ml 33% smetany, sůl a pažitka
Postup: Světlou část pórků nakrájíme na kolečka a opečeme na másle (pórky nesmí zhnědnout). Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Směs promícháme, zalijeme vývarem, mírně osolíme a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu na co nejméně a polévku 45 minut vaříme. Následně necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Směs rozmixujeme do hladka a zjemníme smetanou. Nakonec dosolíme a podáváme za studena s čerstvou pažitkou.
Pečená letní zelenina s cizrnou
Recept je ideální na oběd nebo večeři v parných letních dnech, kdy nemáte chuť na příliš těžké a syté jídlo. Skvěle chutná se skleničkou bílého vína.
Suroviny (na 4 porce): 3 cukety, 3 červené papriky, 2 brambory, 1 lilek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, konzerva s krájenými rajčaty, konzerva vařené cizrny, koriandrová semínka, olivový olej, sůl a pepř
Postup: Zeleninu očistíme, cuketu nakrájíme na tenké plátky a zbytek na hrubší kostičky. Troubu předehřejeme na 220°C. Do zapékací mísy vyložené pečícím papírem vsypeme promíchanou zeleninu a rozprostřeme. Zeleninu posypeme koriandrem, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme na 45 min zapéct. Upečenou zeleninu přemístíme do hlubšího hrnce, přidáme rajčata a cizrnu, zlehka promícháme a přivedeme na slabším plamenu k varu. Směs dochutíme solí, pepřem a nasekaným koriandrem. Podáváme s čerstvým pečivem.
Losos s rýží a mango-avokádovou salsou
Posledním tipem je jednoduchý a přitom luxusní recept – skládá se z lososa pečeného na bylinkách, uvařené rýže basmati a ochucené směsi ovoce a zeleniny
Suroviny (na 4 porce):
- ryba s rýží: 200 g rýže basmati, 4 plátky lososa, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, oblíbené bylinky (rozmarýn, tymián, bazalka,…)
- salsa: menší šalotka, 100 g manga, 1 avokádo, 1 paprika, koriandr, šťáva z limetky, lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: V osolené vodě uvaříme rýži. Lososa osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a dáme péct na rozpálenou pánev s olejem. Ovoce a zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. Vše dáme do mísy, přidáme nasekaný koriandr, šťávu z limetky, olej, sůl a pepř. Dobře promícháme a servírujeme na jednom talíři společně s lososem a rýží. Dobrou chuť!