Ředkvičky jsou malé, ale plné chuti a živin, které lze využít v různých pokrmech. Nejenže jsou skvělou přísadou do salátů, ale díky své pikantní chuti a křupavé textuře se hodí i do dalších kulinářských výtvorů. Pokud hledáte nové způsoby, jak si užít ředkvičky, následující recepty vám poskytnou inspiraci.
Ředkvičkový Dip s Jogurtem a Bylinkami
Ingredience:
- 1 hrnek nasekaných ředkviček
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- Nasekané čerstvé bylinky (např. petržel, pažitka)
- Sůl, pepř
Postup:
Ředkvičky omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ve vhodné míse smíchejte jogurt, citronovou šťávu a nasekané bylinky. Přidejte nakrájené ředkvičky a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte jako dip k zelenině, chipsům nebo grilovanému pečivu.
Ředkvičkový Sladkokyselý Salát s Pomerančem
Ingredience:
- 2 hrnky na plátek nakrájených ředkviček
- 1 pomeranč, oloupaný a nakrájený na kousky
- 1/2 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1/4 hrnku nasekaných oříšků (např. vlašské)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce medu
- Sůl, pepř
Postup:
Ředkvičky, pomeranč, cibuli a oříšky smíchejte v míse. V menší misce smíchejte olivový olej, pomerančovou šťávu, med, sůl a pepř. Dressing vmíchejte do salátu a důkladně promíchejte. Nechte salát odležet alespoň 10 minut, aby se chutě propojily. Podávejte jako osvěžující přílohu k jídlu.
Ředkvičkový Tatarský Salát s Tuňákem
Ingredience:
- 1 hrnek na plátek nakrájených ředkviček
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, sceděná
- 1/2 hrnku na kostičky nakrájené okurky
- 1/4 hrnku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička kaparů, nasekaných
- Sůl, pepř
Postup:
Ředkvičky, tuňák, okurku a kapary smíchejte v míse. V menší misce smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Dressing vmíchejte do směsi s ředkvičkami a tuňákem. Nechte salát odležet alespoň 15 minut v lednici, aby se chutě spojily. Podávejte jako hlavní jídlo nebo do sendvičů.
Ředkvičky jsou víc než jen vynikající součástí salátů. Tyto recepty ukazují, že s trochou kreativity můžete vytvořit lahodná a zdravá jídla s pikantním nádechem. Užijte si osvěžující ředkvičky v nových a chutných variacích!