Recepty

Pohlreich radí, co byste měli přidat do Svíčkové: znáte tento trik?

Pohlreich radí, co byste měli přidat do Svíčkové: znáte tento trik?

Existuje spousta kuchařů, ale jen jedna jediná svíčková, která od každého kulinářského umělce chutná jednoduše jinak. Patříte-li mezi kuchaře, kteří pátrají po nejlepším receptu na tento pokrm a toužíte po tom, vyšvihnout se před svými hosty tím, že připravíte tu nejlepší svíčkovou ze všech, Pohlreich radí, co byste měli přidat do Svíčkové – znáte tento trik?

Recept na svíčkovou podle Zdeňka Pohlreicha

Tajnou ingrediencí, která dělá svíčkovou od Pohlreicha tak výjimečnou, je hořčice. Připravte si tuto klasiku podle známého šéfkuchaře.

Ingredience

  • hovězí maso 800 g
  • špek 50 g
  • mrkev 1 ks
  • petržel 1 ks
  • celer 1 ks 
  • cibule 1 ks
  • máslo 2 lžíce
  • černý pepř celý 10 kuliček
  • nové koření 4 kuličky
  • bobkový list 2 ks
  • sůl dle chuti
  • černý pepř dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • mléko 2 lžíce
  • cukr dle chuti
  • hořčice 1 lžíce
  • hladká mouka (na zahuštění)
Syrový opepřený kus hovězího masa.

Postup přípravy

1. Svíčkovou očistěte a osušte čistou utěrkou nebo bílým ubrouskem. Následně maso osolte a opepřete ze všech stran a udělejte v něm pomocí nože díry, do kterých vložte kousky špeku. Aby se vám se špekem lépe pracovalo, vložte ho aspoň na 30 minut do mrazáku, než ho budete používat. 

2. Nyní oloupejte kořenovou zeleninu a nakrájejte ji na kostičky. Nadrobno nakrájejte také oloupanou cibuli. 

3. Na pánvi rozehřejte máslo a maso na něm osmažte z obou stran. Do pánve přisypte nakrájenou mrkev s celerem a petrželí. 

4. Maso vyndejte, odložte ho bokem a k zelenině přidejte zbytek nakrájeného špeku, nové koření, černý pepř a bobkové listy. Vše zasypte cukrem a přimíchejte hořčici. 

5. Osmaženou zeleninu vložte do pekáče vymazaného trochou tuku a na ni položte svíčkovou. Suroviny podlijte horkou vodou a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut. Poté teplotu v troubě snižte na 150 °C a pečte dalších 60–90 minut. Je-li to potřeba, můžete do pekáče přilít trochu vody. 

6. Poté, co je maso upečené, vyndejte pekáč z trouby, maso odložte bokem a zeleninu rozmixujte ponorným mixérem. Aby byla omáčka jemnější, doporučuje se ji propasírovat. Do hotové omáčky přilijte smetanu s trochou mléka a dochuťte ji dle potřeby solí, citronovou šťávou a cukrem. Je-li omáčka příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky rozmíchané ve vodě.

7. Svíčkovou podávejte nakrájenou na plátky s připravenou omáčkou, ozdobenou brusinkami a šlehačkou. Jako přílohu zvolte domácí houskový knedlík.

Ruce pracující s těstem.