Ovesné vločky a jejich negativa

Ovesné vločky tvoří důležitou složku mnoha fitness jídelníčků a někteří z nás si bez nich například zdravou snídani nedokáží představit. Přesto v některých ohledech nemusí být zcela vhodné pro konzumaci. V následujícím článku se podíváme na to, jaké mají ovesné vločky negativa a jak byste měli k jejich zařazení do jídelníčku přistupovat.

Antinutrienty

Přestože ovesné vločky nabízí spoustu benefitů spojených s jejich konzumací, bohužel u nich musíte počítat i s některými problematickými dopady. Zejména díky poměrně významnému obsahu antinutrientů dochází při jejich nadměrnému příjmu k omezení produkce trávících enzymů, což může vést k horší využitelnosti živin.

Částečnému omezení obsahu antinutrientů můžete u vloček předejít jejich správným zpracováním (zejména tepelnou úpravou).

Mohlo by vás také zajímat: Je zdravé jíst pozdě večer?

Vláknina, škrob a glukóza mohou způsobovat nadýmání

Plynatost a nadýmání může být při konzumaci nadměrných porcí ovesných vloček spojena i s navýšeným příjmem vlákniny, škrobu nebo glukózy. Zatímco některým tyto potraviny nezpůsobí žádné problémy, pro jiné se může jednat o velmi problematický element v jídelníčku. Je proto potřeba vyzkoušet, jak působí vločky ve vašem případě a podle toho se zařídit.

Vločky nejsou vhodné pro některé specifické diety

Problémy s vločkami mohou mít i jedinci s některými specifickými stravovacími problémy. Zejména by se jim měli vyhnout lidé trpící diabetem, protože obsahují vysoký podíl sacharidů. Taktéž samozřejmě nejsou vhodné pro celiaky nebo alergiky na oves.

Neopomínejte benefity

I přesto, že ovesné vločky negativa jistě mají, neměli byste na ně rozhodně zanevřít. V jídelníčku si při rozumné míře konzumace své místo rozhodně zaslouží a pomohou vám doplnit váš příjem sacharidů nebo vlákniny o velmi kvalitní a hodnotné zdroje.

Zdroj: hsnstore.eu