Marmelády jsou klasickým doplňkem snídaní po celém světě. Ačkoli jablko, jahoda a malina jsou stále velmi oblíbené, existuje mnoho netradičních možností, jak připravit marmeládu, která vašim snídaním dodá nový rozměr. A nejen snídaním. Když kombinujete různé druhy ovoce s nejrůznějším kořením, můžete vytvořit originální a lahodné marmelády, které oslní vaše chuťové buňky. Netradiční marmelády můžete využít nejen na snídaně, ale jako součást sladkých dezertů či svačinek.
Kdy sklízet a zavařovat
Zde je seznam ovoce k přípravě netradičních marmelád a také měsíců, kdy ho můžete sklízet a pustit se do zavařování.
Druh Ovoce | Měsíc Dozrávání |
Granátové Jablko | Září – Listopad |
Klementinky | Prosinec – Leden |
Kiwi | Květen – Září |
Fíky | Srpen – Září |
Avokádo | Červen – Září |
Švestky | Červen – Září |
Nezapomeňte, že pro zavařování nejlepší ovoce, které sami vypěstujete. Některé druhy ovoce však nejsme v našich podmínkách schopni vypěstovat, a tak se musíme spokojit s ovocem kupovaným. Nezapomínejme však hlídat také kvalitu nakupovaného ovoce. Pokud to jen trochu lze, kupujme ovoce v bio kvalitě, pěkné, zralé a bez viditelných vad.
Nezbytné koření
Jak jsme už napsali výše. K netradičnímu ovoci je do marmelád potřeba také koření, a to více či méně tradiční. Podívejte se do našeho výčtu, jaké máte možnosti a získejte inspiraci.
- Tradiční: vanilka, skořice, citronová kůra, hřebíček.
- Netradiční: zázvor, kardamon, pepř, mátové listy, mleté pistácie.
Všechny z těchto výše uvedených marmelád mají svůj vlastní unikátní a osvěžující zážitek. Využití sezónního ovoce zaručuje, že vaše marmeláda bude plná chutí a vůně. Kombinovat marmelády můžete s různými druhy pečiva a dokonce také třeba se sýry nebo šunkami. Nebojte se experimentovat a vytvářet své vlastní recepty na netradiční marmelády, které budou ozdobou vaší kuchyně.