Recepty

Nejlepší konzervace hub: zjistěte, jaké to jsou!

Nejlepší konzervace hub: zjistěte, jaké to jsou!

Tradiční způsob konzervace hub je sušení. To však každému nevyhovuje. Houby totiž snadno usušíme špatně, a proto se do nich snadno dostane plíseň a všechna snaha tak vezme za své. Jestliže se rozhodnete houby usušit, dejte si skutečně dobrý pozor, abyste je uchovávali správným způsobem a ukládali houby až když jsou dostatečně suché. Sušené houby jsou skvělé například do polévek, do každého pokrmu se ale nehodí. Jaká je tedy ta nejlepší konzervace hub?

Nejlepší konzervace hub

Jedna nejlepší konzervace hub jednoduše neexistuje. Na každé jídlo se hodí houby uchované jiným způsobem, a proto musíme především zvážit, na co se je chystáte používat. Rozdíl spočívá i v různých druzích.

Stačí zamrazit

Pevnější druhy hub stačí jen nakrájet a zamrazit! Například žampiony nebo pravé hřiby stačí důkladně omýt, nakrájet na plátky a ty zamrazit tak, jak jsou. Jejich výhodou je, že je zamrazíte syrové, a proto s nimi můžete jako se syrovými také pracovat.

Pořádně podusit

I k druhému „receptu“ využijete mrazák. Omyté a nakrájené houby vložte do hrnce, lehce osolte, okořeňte kmínem a pepřem a podlijte hrnkem vody. Čas od času promíchejte, aby se odspodu nepřipalovaly. Duste přikryté pokličkou, dokud se objem hub nezredukuje cca na třetinu (záleží na druzích hub). Poté houby rozdělte do krabiček, počkejte až vychladnou a nechte zamrazit.

Sterilované houby nezaberou místo

Je pochopitelné, že každý nemá k dispozici mrazák, nebo jen zkrátka nechcete, aby vám houby dlouho zabíraly cenné místo v něm. Tento problém má ale snadné řešení! Stejným způsobem totiž stačí houby podusit a následně jimi naplnit zavařovací skleničky. Naplněné a dobře uzavřené skleničky zavařte stejným způsobem jako okurky nebo marmeládu. Je vhodné sterilovat houby na teplotu 95 °C zhruba hodinu a další den tento proces ještě jednou zopakovat.