Recepty

Nejlepší dýňové recepty: 3 tipy aby si pochutnala celá rodina

Nejlepší dýňové recepty: 3 tipy aby si pochutnala celá rodina

Sezóna dýní je konečně tady. Je jedno, jestli si je pěstujete na zahradě, nebo je koupíte, dýně a jídla z nich neodmyslitelně patří k útulné podzimní atmosféře. Vybrali jsme pro vás trojici dýňových receptů, kterými nepochybně zaujmete.

Snadná dýňová polévka

Polévka z dýně je snad nejznámější úpravou dýní. Na uvaření je překvapivě jednoduchá a přitom zaujme lahodnou chutí. Příprava polévky vám zabere zhruba 30 minut. 

Na 4 porce si připravíme:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 1 kg na kostky nakrájené dýně hokaido 
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml 33 % šlehačky
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

V hrnci rozehřejeme olej, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Na cibulce po dobu asi 10 minut opečeme kousky dýně. Přilijeme vývar a povaříme cca 15 minut, než dýně změkne. Směs rozmixujeme do hladka a vmícháme šlehačku. Osolíme, opepříme a pár minut povaříme. Polévku podáváme ozdobenou dýňovými semínky a trochou šlehačky.

Dýňové rizoto se slaninou

Dýňová varianta rizota je příjemným osvěžením tradičního receptu. Recept je časově nenáročný – během půl hodinky budete mít lehký oběd, nebo večeři hotovou.

Na 6 porcí si nachystáme:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 najemno nakrájenou cibuli (příp. šalotku)
  • 150 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky najemno nasekaného česneku
  • 500 g kulatozrnné rýže (Arborio, Carnaroli…)
  • 1,5 dcl suchého bílého vína
  • 1/2 na kostičky nakrájené dýně hokaido
  • 1 snítku najemno nakrájené šalvěje
  • 1,5 l horkého vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • 50 g másla
  • 70 g strouhaného parmazánu

Osmahneme na oleji do sklovata cibuli, slaninu a česnek. Přidáme rýží a důkladně promícháme. Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme alkohol vyvařit. Poté přidáme dýni a šalvěj. Po naběračkách podléváme horkým vývarem a nepřestáváme rizoto míchat. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme asi 15-20 minut, dokud není rýže al-dente. Před servírováním vmícháme máslo a parmezán za vzniku krémovité konzistence.

Hranolky z máslové dýně

Z máslové dýně si můžete připravit křupavé hranolky, které se stanou zajímavou alternativou ke klasickým hranolkám z brambor. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledek chutná báječně. 

Hranolky připravíme ze slupky zbavené a vykrájené máslové dýně. Hranolky rozprostřeme na plech s pečícím papírem, pokapeme olejem a posypeme oblíbenými bylinkami. Pečeme asi 20 minut dozlatova. Před podáváním osolíme.