Jaké jsou ty nejlepší dezerty na světě? Pro někoho je to dobře známá panna cotta. Pro jiného sladké a lehce hořké tiramisu. Přinášíme vám pětici dobrot, které musíte alespoň jednou za svůj život ochutnat.
Nejlepší dezerty na světě
Žebříček „nej“ dezertů na světě se v očích každého z nás může trochu lišit. Každý totiž máme jiné chutě. Sestavili jsme pro vás pětici dezertů, které jsou známé po celém světě a které stojí za ochutnání.
- Tiramisu
- Panna cotta
- Creme brulée
- Cannoli
- Schwarzwaldsky dort
Tiramisu
Tiramisu dělí lidi nad dvě poloviny – někteří ho milují a druzí nemusí. Kloubí v sobě totiž sladké a hořké chutě, což ne každému sedne. Tiramisu se připravuje z mascarpone, což je druh sýru, který se vyšlehá se syrovými žloutky a cukrem. Součástí dezertu jsou speciální savojské piškoty namáčené do espresa ochuceného mandlovým likérem.
Panna cotta
Mezi nejlepší dezerty na světě určitě patří také panna cotta. Původem je z italského Piemontu a zajímavostí je, že zde se údajně připravovala již v 19. století. Panna cotta je dezert ze smetany, cukru a želatiny. Směs se nechá ztuhnout v misce a poté se různě kombinuje s dalšími surovinami, jako jsou různé sladké přelivy, šlehačka nebo ovoce.
Creme brulée
Máte rádi překvapení? Pak zaručeně ochutnejte Creme brulée. Jde o dezert schovaný pod krásně křupavou krustou. Původem je tahle dobrota z Francie, ale existují například i španělské nebo katalánské variace. Creme brulée se skládá z pudinkového krému ze smetany, žloutku a cukru. Na povrchu nesmí chybět karamelová krusta.
Cannoli
Jako další dobrotu, kterou řadíme mezi nejlepší dezerty na světě, vám představíme sicilské cannoli. Pokud nevíte, o co jde, cannoli jsou trubičky ze smaženého těsta. Tyhle trubičky se poté plní sladkým krémem vyrobeným ze sýru ricotta. Pochází z Itálie, ale dneska už se podávají různě po celém světě.
Schwarzwaldský dort
Na závěr nesmíme zapomenout zmínit i takovou klasiku, kterou je Schwarzwaldský dort. Najdete ho snad v každé cukrárně po celém světě. Jeho nedílnou součástí je alkohol, se kterým se v originálním receptu rozhodně nešetří.