S přibývajícím věkem bychom si všichni měli začít více všímat nejen toho, jak se mění naše těla, ale také potravin, kterými se živíme. Konzumace jídla by totiž měla být v seniorském věku každodenním dobře promyšleným plánem pro zachování pevného zdraví a mnoha dalších dlouhých let v dobré psychické i fyzické kondici. Jaké potraviny bychom tedy měli považovat za nejhorší pro seniorky a zcela se jim vyhnout?
Potraviny s rafinovaným cukrem
Rafinovaným cukrům by se měly seniorky zcela vyhýbat. Nezdravý cukr v potravinách totiž může způsobit zvýšení hladiny glukózy v krvi a také ztrátu vápníku z kostí. Kromě toho, že mají rafinované cukry nízkou výživovou hodnotu a mnoho prázdných kalorií, které jsou pro citlivý žaludek seniorek zcela nevhodné, mají také několik dalších nevýhod. Konzumace nadměrného množství rafinovaných cukrů totiž může vést k nadbytečnému příjmu kalorií a následně k obezitě, k rozvoji zubního kazu a může také vést k problémům s náladou, úzkostem či depresivním poruchám.
Nezdravé tuky a sádlo
Sádlo má vysoký obsah tuků a nezdravého cholesterolu, což může zvýšit riziko onemocnění srdce a cév. Zároveň příliš vysoký obsah soli v potravinách může zvyšovat také krevní tlak. A jaké potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků by seniorky neměly konzumovat? Například potraviny s vysokým obsahem trans-tuků, jako je sádlo, oblíbené české škvarky a také margarín.
Uzeniny a zpracované maso
Příliš častá konzumace uzenin, párků, šunky a podobných zpracovaných potravin včetně masa je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny a srdečních chorob. Zpracovanými masnými výrobky se označuje maso a uzeniny, které jsou konzervované uzením, solením či přidáváním různých (nezdravých) konzervačních látek. Patří sem tedy nejen párky a šunka, ale také oblíbená snídaňová slanina, tučné salámy a další uzeniny.