S vyšším věkem přicházejí přicházejí obvykle změny ve stravovacích návycích, zejména pokud se přidají nejrůznější chronická onemocnění. Seniorky proto potřebují pečlivě zvážit své stravování, aby si zajistily dlouhé zdraví a životní pohodu. Existuje několik potravin, kterým by se měly seniorky vyhnout a daly se za zařadit na seznam nejhorších jídel. Jaké to jsou?
Jídla s vysoce nasycenými tuky
Potraviny bohaté na nasycené tuky, jako jsou tučná masa, plnotučná mléka a vysokoprocentní sýry, mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění a také vysoké hodnoty cholesterolu. Seniorky by proto vždy měly preferovat zdravé tuky z ořechů, semínek a nebo také ryb.
Jídla z fast foodů
Rychlé občerstvení a balené potraviny jsou často plné přidaných cukrů, solí a dalších škodlivých látek, které mohou negativně ovlivnit zdraví každého člověka. Místo fast foodů by proto seniorky měly preferovat čerstvé potraviny, ovoce a zeleninu nebo se soustředit na vaření domácích jídel namísto kupování zpracovaných potravin z fast foodů.
Jídla s vysokým množstvím soli
Nadměrná konzumace soli v potravinách může zvyšovat krevní tlak a také riziko srdečních chorob. Seniorky by proto měly omezit příjem soli a volit potraviny s nižším obsahem nebo používat bylinky a koření k dochucování jídel.
Kalorická jídla
Potraviny s vysokým obsahem kalorií a nízkou výživovou hodnotou, jako jsou různé druhy pečiva, sladkosti a nezdravé svačinky, by měly být z jídelníčku seniorek vynechány. Seniorky by totiž měly dávat přednost potravinám bohatým na živiny, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné pečivo a kvalitní bílkoviny.
Špatně stravitelná jídla
Některé starší ženy a seniorky mohou mít problémy se žvýkáním a polykáním příliš tvrdých potravin, a proto je důležité vyhýbat se potravinám, které by mohly představovat riziko udušení nebo následných potíží s trávením.