Kdo by občas neměl chuť na něco sladkého? Jenže ne vždy se nám chce trávit hodiny v kuchyni, ani se ošidit kupovanými sladkostmi plnými nezdravých přísad. Naštěstí existuje mnoho rychlých receptů, které nevyžadují téměř žádné vaření a přitom skvěle chutnají. Přinášíme vám tři jednoduché tipy.
Oříškovo-ovocné kuličky
Oříškovo-ovocné kuličky jsou skvělou svačinkou, která vám dodá spoustu energie. Jejich příprava přitom nezabere více než 10 minut.
Suroviny (na cca 20 – 25 kuliček):
- 1 šálek ořechů, případně směsi ořechů a semínek v poměru 2:1
- 1 šálek šťavnatého sušeného ovoce (datle, meruňky,…)
- ¼ šálku jemných ovesných vloček
- 4 lžíce ořechového másla (lískooříškové, arašídové)
- na obalení podle chuti kakao, skořice, strouhaný kokos, mleté ořechy, sezamová semínka
Postup:
- Do robotu se sekacím nástavcem nasypeme ořechy, ovoce, ovesné vločky a ořechové máslo a rozdrtíme na kašovitou směs.
- Pokud je směs příliš vlhká, přidáme trochu vloček, pokud je naopak moc suchá a nelepí, přidáme pár lžic vody. Opět rozmixujeme.
- Z lepivé hmoty vytvarujeme malé kuličky a obalíme. Uchováváme v uzavřené nádobě.
Tvarohová svačinka s ovocem
Domácí tvarohovou svačinku si můžete udělat jako lehkou snídani nebo jako lahodný dezert kdykoliv během dne. Stačí jen pár surovin a za 5 minut máte hotovo.
Suroviny (na 2 porce):
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- třtinový cukr na případné doslazení
- čerstvé nebo kompotované ovoce podle chuti
Postup:
- Vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a kakaem a podle chuti dosladíme.
- Ušleháme smetanu a jemně ji vmícháme do tvarohové směsi.
- Výslednou hmotu přendáme do misky nebo nižší skleničky a ozdobíme ovocem.
Osvěžující ananasový sorbet
Ananasový sorbet je jednoduchá dobrůtka, která přijde vhod nejen v horkých dnech. Je zdravá a oblíbí si ji i vaše děti.
Suroviny (na 4 – 6 porcí):
- 500 g ananasu nakrájeného na menší kousky
- 150 ml vody
- 150 g třtinového cukru
- 2 bílky
Postup:
- Ve vodě rozvaříme cukr a necháme zchladnout. Kousky ananasu rozmixujeme na jemné pyré. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- K cukrovému rozvaru přidáme ananasové pyré a dobře promícháme. Nakonec do směsi vmícháme sníh z bílků.
- Sorbet vložíme do zmrzlinovače, případně do mrazáku, kde ho každých 30 minut promícháváme, než směs zcela ztuhne.