Recepty

Luxusní nedělení dezert pro 4.6. – Potěšte své známé

Luxusní nedělení dezert pro 4.6. – Potěšte své známé

Chcete se blýsknout před svými známými, kteří se k vám chystají v neděli na návštěvu a přemýšlíte nad tím, jaký dezert pro ně připravíte? Vyzkoušejte Pavlova. Základ si můžete upéci den předem a pak už stačí je jen dozdobit. Výhodou je, že jednotlivé kousky můžete ozdobit pokaždé jinak a díky tomu získáte celou řadu chutných variací.

Příprava korpusu

Suroviny na 4 bílky:

  • 220 gramů cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. Troubu si zahřejte na 150ºC.
  2. Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem na nižší otáčky. Šleháte tak dlouho, až začnou, po vytažení metel, vytvářet tuhé špičky. Opatrně přisypte cukr a zašlehejte do sněhu, který musí být pevný, bez bublinek. Následně přidejte kukuřičný škrob a ocet nebo citronovou šťávu a lehce prošlehejte.
  3. Na plech položte pečící papír, tužkou obkreslete dno skleničky, připravíte si ta šablony na tvoření koleček pro zákusky. Pomocí zdobícího sáčku vytváříte kroužky podle připravených šablon. Ztlumte troubu na 120ºC a vložte do ní plech s Pavlova. Pečte asi 80 minut. Následně troubu vypněte a Pavlova v ní nechte vychladnout.

Zdobení

Pavlova je dobré zdobit těsně před podáváním.

  1. Vyšlehejte si smetanu, pomocí zdobítka ji naservírujte doprostřed Pavlova a dozdobte. Ideální jsou kousky čerstvého ovoce – jahody, borůvky, maliny, maracuja, ostružiny, kiwi nebo pomeranče. Ovoce můžete přelít lehce želatinou. Vynikající je kombinace čerstvých kousků jablek a trocha skořice. Použít můžete i ovoce kompotované. Záleží jen na vaší chuti.
  2. Místo smetany si můžete připravit krém – 200 ml smetany vyšlehejte se 100 g mascarpone a lžičkou moučkového cukru.
  3. Připravit si můžete také limetkovou smetanu. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a přidejte nastrouhanou kůru z limetky a trochu limetkové šťávy. Dozdobte ovocem a kůrou z limetky.
  4. Pokud milujete čokoládu, můžete si připravit kávovou šlehačku s čokoládou. Pro její přípravu budete potřebovat, kromě smetany, 3 čajové lžičky instantní kávy a pro dokončení tmavou čokoládu s velkým obsahem kakaa, holandské kakao a drcené pistácie. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pokapejte jí vychladlou Pavlova. Vyšlehejte smetanu s kávou a kakaem a navrstvěte ji na dortíky. Vršek posypejte drcenými pistáciemi.

Ať už si vyberte jakýkoli způsob zdobení, vždy svoji návštěvu překvapíte a dopřejete jí lahodný zážitek z konzumace Pavlova.