Chcete se blýsknout před svými známými, kteří se k vám chystají v neděli na návštěvu a přemýšlíte nad tím, jaký dezert pro ně připravíte? Vyzkoušejte Pavlova. Základ si můžete upéci den předem a pak už stačí je jen dozdobit. Výhodou je, že jednotlivé kousky můžete ozdobit pokaždé jinak a díky tomu získáte celou řadu chutných variací.
Příprava korpusu
Suroviny na 4 bílky:
- 220 gramů cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy
Postup přípravy:
- Troubu si zahřejte na 150ºC.
- Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem na nižší otáčky. Šleháte tak dlouho, až začnou, po vytažení metel, vytvářet tuhé špičky. Opatrně přisypte cukr a zašlehejte do sněhu, který musí být pevný, bez bublinek. Následně přidejte kukuřičný škrob a ocet nebo citronovou šťávu a lehce prošlehejte.
- Na plech položte pečící papír, tužkou obkreslete dno skleničky, připravíte si ta šablony na tvoření koleček pro zákusky. Pomocí zdobícího sáčku vytváříte kroužky podle připravených šablon. Ztlumte troubu na 120ºC a vložte do ní plech s Pavlova. Pečte asi 80 minut. Následně troubu vypněte a Pavlova v ní nechte vychladnout.
Zdobení
Pavlova je dobré zdobit těsně před podáváním.
- Vyšlehejte si smetanu, pomocí zdobítka ji naservírujte doprostřed Pavlova a dozdobte. Ideální jsou kousky čerstvého ovoce – jahody, borůvky, maliny, maracuja, ostružiny, kiwi nebo pomeranče. Ovoce můžete přelít lehce želatinou. Vynikající je kombinace čerstvých kousků jablek a trocha skořice. Použít můžete i ovoce kompotované. Záleží jen na vaší chuti.
- Místo smetany si můžete připravit krém – 200 ml smetany vyšlehejte se 100 g mascarpone a lžičkou moučkového cukru.
- Připravit si můžete také limetkovou smetanu. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a přidejte nastrouhanou kůru z limetky a trochu limetkové šťávy. Dozdobte ovocem a kůrou z limetky.
- Pokud milujete čokoládu, můžete si připravit kávovou šlehačku s čokoládou. Pro její přípravu budete potřebovat, kromě smetany, 3 čajové lžičky instantní kávy a pro dokončení tmavou čokoládu s velkým obsahem kakaa, holandské kakao a drcené pistácie. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a pokapejte jí vychladlou Pavlova. Vyšlehejte smetanu s kávou a kakaem a navrstvěte ji na dortíky. Vršek posypejte drcenými pistáciemi.
Ať už si vyberte jakýkoli způsob zdobení, vždy svoji návštěvu překvapíte a dopřejete jí lahodný zážitek z konzumace Pavlova.