Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Jsou lehké, vláčné a jejich náplň se jen rozplývá na jazyku. To jsou ovocné košíčky s pudinkovým krémem – luxusní zákusek na výjimečné chvíle. Vyzkoušejte tento osvědčený recept.

Než začneme…

Košíčky plněné pudinkovým krémem a zdobené ovocem podle vaší fantazie jsou skvělým tipem na osvěžující nedělní dezert. Košíčky chutnají nejlépe až druhý den, když se v nich rozleží krém. Proto je klidně připravte den dopředu.

Na pečení košíčků budete potřebovat formičky. Protože je samotné těsto dost tučné, ušetříte  si práci s jejich vymazáváním. Vyklepávání upečených košíčků jde snadno. Stačí, když tupou stranou nože klepnete na dno formičky a košíček poté chytnete do dlaně.

Budeme potřebovat

Na těsto si připravíme:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůru z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli

Na pudinkovou náplň potřebujeme:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 120 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 pudinky v prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 želé v prášku
  • 350 g čerstvého ovoce (případně lze použít i kompotované)

Jak na to?

Pokud dodržíte tyto kroky, vydařený výsledek je jistý:

  1. Příprava těsta: Do větší mísy prosejeme mouku a moučkový cukr. Přisypeme vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a nakrájené máslo. Ze směsi vytvoříme drobenku, přidáme žloutky a na vále zpracujeme v hladké těsto. Ze zpracovaného těsta vytvoříme váleček, zabalíme do potravinové fólie a necháme několik hodin (klidně přes noc) odležet v lednici.
  2. Pečení košíčků: Troubu předehřejeme na 180°C a na plech vyskládáme formičky. Formičky nemusíme vymazávat, protože je těsto dost tučné. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme rovnoměrně na kuličky o velikosti vlašského ořechu. Dílky vtlačujeme do formiček. Pečeme dozlatova cca 15 minut.
  3. Výroba krému: V mléce s polovinou krupicového cukru uvaříme hustý pudink. Aby se na něm nevytvořit škraloup, neustále mícháme. Zchladlý pudink rozšleháme dohladka s máslem a zbylým cukrem včetně vanilkového.
  4. Finální zdobení: Košíčky zdobíme zdobičkou nebo cukrářským sáčkem s krémem, na který poté rozmístíme ovoce. Ozdobené košíčky dáme ztuhnout do lednice. Podle návodu na obalu připravíme želé. Jemným štětcem naneseme trochu želé na ovoce i ztuhlý krém. Košíčky dáme opět vychladit na alespoň 2 hodiny. Dobrou chuť!