Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Receptů na chutné moučníky existuje nespočet. Ale jen málokterý z nich si zamiloval celý svět, tak jako pravé italské tiramisu s aromatickou kávou a lahodným mascarpone. Pojďme si jej společně připravit.

Pravé italské tiramisu

Historie tohoto snad nejznámějšího italského dezertu sahá až do 15. století. Dnešní podoba však spatřila světlo světa až v 80. letech 20. století. Jeho korpus tvoří cukrářské piškoty namočené v kávě s mandlovým likérem Amaretto. Vrchní část se vyrábí z tučného italského sýra mascarpone, které se posypává kakaem. 

Recept není složitý, ale vyžaduje jistá pravidla. Počítejte s tím, že příprava vám zabere asi 60 minut. Tiramisu si můžete z časových důvodů připravit den předem nebo i dříve, protože se dobře mrazí. V daný den jej pouze dopředu vyndáte z mrazáku a necháte povolit v lednici.

Suroviny

Na 4 – 6 porcí si přichystáme:

  • 20 ks cukrářských piškotů
  • 200 ml silného espressa
  • 50 ml amaretta
  • 500 g mascarpone 
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • hranatou formu nebo hlubší pekáček

Postup přípravy

  1. Uvaříme silnou kávu (postačí i rozpustná) a v misce ji smícháme s amarettem. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem, dokud obsah nezesvětlá a nezhoustne. Poté směs rychle zchladíme ve studené vodě. 
  2. Rozšleháme mascarpone a pomalu do něj vmícháme žloutkový krém. Směs důkladně vyšleháme do hladka. Ušleháme šlehačku a přidáme ji ke zbytku. Vzduchové bublinky ve hmotě jsou výhodou – díky nim bude krém krásně lehký a nadýchaný.
  3. Dno formy (pekáčku) vyskládáme polovinou piškotů namočenými v kávě s amarettem. Piškoty skládáme vedle sebe. Na vrstvu piškotů jemně rozetřeme polovinu připraveného krému. Tentýž postup opakuje se zbytkem piškotů a druhou polovinou krému.
  4. Takto připravený dezert už jen poprášíme přes sítko kakaem a necháme nejméně tři hodiny odležet v lednici. Dobrou chuť!

Tipy na závěr

Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a můžete rovnou použít syrové. Stejně tak smetanu lze nahradit ušlehaným vaječným bílkem. Tiramisu můžete připravit také ve formě roztomilých dezertů v malých skleněných pohárech či miskách. Postup je stejný, jen piškoty je potřeba překrojit.