Máte rádi bábovku? Pokud patříte k těm, kterým se tradiční receptura zdá příliš suchá a dusivá tak věřte, že naše luxusní kefírová bábovka je z docela jiného těsta. A to doslova. Přidáním kefíru se totiž bábovka stane velmi vláčnou, a proto si ji okamžitě zamilujete. Přidáním kefíru navíc do těsta dostanete navíc i nějaké ty bílkoviny, a především živé kultury.
Potřebujete následující suroviny:
- 2 vejce
- 350 g pšeničné mouky
- 4 lžíce olivového oleje (lze použít i řepkový či slunečnicový)
- 500 ml kefíru
- 2 lžičky jedlé sody
- 350 g cukru krystal
Postup zvládnete raz dva
Vajíčka a cukr vyšlehejte pomocí ručního šlehače do jednolité pěny. Přidejte olivový olej a po částech střídavě přisypávejte mouku a přilívejte kefír. K téměř hotovému těstu na závěr přimíchejte i dvě lžičky jedlé sody. K ozvláštnění můžete část těsta obarvit pomocí kakaa, přidat skořici, citrónovou kůru, na kousky nasekanou čokoládu nebo ovoce.
Formu na bábovku vystříkejte speciálním sprejem na pečení nebo klasicky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do formy velmi pečlivě, aby vám jeho zbytky nezůstávaly po okrajích. Tyto cákance se totiž mohou velmi snadno spálit a nežádoucím způsobem „ochutit“ i zbytek těsta.
Pečte na hodinu při 165 °C
Tato luxusní kefírová bábovka se peče nejlépe v horkovzdušné troubě na teplotu 165 °C po dobu asi 50-60 minut podle velikosti vaší formy. To, zda je bábovka řádně propečená poznáte pomocí špejle. Stačí ji strčit přibližně 5 cm hluboko do těsta a následně vytáhnout. Pokud je špejle čistá, můžete bábovku bez obav z trouby vytáhnout a nechat vychladnout vyklopenou na mřížce. Pokud na ní ale ulpívají zbytky těsta, dopřejte jí ještě pár minut.