Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Potřebujete nějakou dobrotu k odpolední kávě, kterou překvapíte jak rodinu, tak i třeba přátele či návštěvu, ale nechce se vám nic péci? Pak je právě pro vás ideální volbou toto ovocné překvapení, které nemusíte péci. Je však vhodné připravit si jej den dopředu.

Základ

Jako základ poslouží dlouhé cukrářské piškoty, které namočíte v mléce a naskládáte na dno a po obvodu kulaté dortové formy.

Příprava náplně

Suroviny:

  • 400 g mascarpone
  • moučkový cukr dle chuti
  • vanilková esence – volitelná
  • 2 kelímky smetany 31%
  • ztužovač smetany
  • měkké ovoce – maliny, jahody, borůvky, ostružiny, arónie, rybíz, nektarinky bez slupky, třešně nebo višně bez pecek
  • lístky čerstvé máty na dozdobení

Mascarpone můžete nahradit tučným tvarohem, lučinou nebo ricotou.

Postup přípravy

  1. Nejprve si vyšlehejte smetany se ztužovačem. Přidejte mascarpone, případně jeho náhradu, moučkový cukr dle chuti – pozor na větší množství, dochutí ovoce, případně vanilkovou esenci. Vše řádně vyšlehejte do hladkého krému. Ten rozdělte na poloviny.
  2. Na pánvi si připravte rozvar z ovoce s cukrem – ovoce podlijete vodou, přidejte malé množství cukru a dusíte, dokud se nevytvoří hustá směs. Rozvar nechte vychladnout a zamíchejte do jedné poloviny připravené krémové náplně.
  3. Do piškoty vyložené dortové formy nejprve navrstvěte krém s ovocem a následně krém bez ovoce. Dejte do lednice ztuhnout, alespoň na jednu hodinu. Po ztuhnutí nazdobte celým ovocem a lístky máty. Můžete před podáváním dozdobit i malým množstvím šlehačky.

Alternativa

Můžete vyzkoušet nahradit cukrářské piškoty BE-BE sušenkami máslovými. V tom případě ale použijte plech. Spodní vrstvu představují BE-BE sušenky, pak vrstva krému bez ovoce, opět BE-BE sušenky, vrstva krému s ovocem. Takto střídejte. Poslední vrstvu bude představovat krémová náplň. Pro tuto variantu je vhodné nechat uležet do druhého den. Následně můžete krémovou vrstvu dozdobit ovocem. Na ovoce ještě můžete nalít cukrářskou želatinu a před podáváním jednotlivé kousky dozdobit šlehačkou.