Podzimní čas je obdobím sklizně. Objevuje se celá řada ovoce. Mezi jinými také švestky. Kromě buchet nebo koláčů si z nich můžeme připravit švestkový crumble. Pokud máte rádi rychlé a chutné recepty, pak je tato lahodná pochoutka pro vás ideální. Kromě toho je dokonale variabilní. Můžeme velmi snadno měnit ingredience na posyp, doplnit se dá o různé druhy ořechů nebo lze přidat nějaká semínka. Ideální je, pokud jej připravíme do několika malých zapékacích mističek.
Tento lahodný zákusek pochází z Britských ostrovů a skládá se ze dvou částí – ovocné a drobenky. Představuje úspornější variantu koláče s drobenkou. Oblibě se těší nejen díky své lahodné chuti, ale také proto, že jej připravíte velmi snadno a rychle. Také nepotřebujete velké množství surovin. Pokud jste jej ještě nezkoušeli, rozhodně stojí za to.
Recept č.1 – na jednu větší nebo 6 meších misek
Suroviny pro přípravu těsta:
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 150 g celozrnné mouky
- mleté ořechy – dle chuti
- třtinový cukr – dle chuti
- špetka skořice
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce bílého jogurtu
Suroviny pro přípravu švestkové náplně:
- 500 g švestek zbavených pecek a nakrájených na menší kousky
- třtinový cukr dle chuti
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup přípravy:
Předehřejeme si troubu na 180ºC. Zapékací mísu, nebo menší mističky, vymažeme máslem. V jedné misce smícháme suroviny na těsto, v druhé švestky s ostatními ingrediencemi. Do zapékací misky narovnáme švestkovou náplň, kterou rovnoměrně posypeme připraveným těstem. To by mělo být vzdušné. Zapékací misku dáme do trouby a pečeme 20 – 25 minut.
Recept č.2 – na jednu větší nebo 6 menších misek
Suroviny pro přípravu těsta:
- 150 g špaldové mouky
- 75 g másla
- třtinový cukr dle chuti
- 1 žloutek
Suroviny pro přípravu švestkové náplně:
- 500 g vypeckovaných a na menší kousky nakrájených švestek
- třtinový cukr dle chuti
- špetka skořice
- trochu rumu
Postup přípravy:
Ve dvou miskách smícháme suroviny na přípravu těsta a švestkové náplně. Zapékací misku nebo mističky vymažeme máslem. Plníme švestkovou náplní asi do 2/3. Navrch nadrobíme těsto a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180ºC asi 30 minut. Před podáváním můžeme ozdobit kysanou smetanou.