Známe to asi všechny. Zavolá nám kamarádka, jestli jsme doma a může se zastavit na kávu. Což o to, zastavit se jistě může, ale vy nemáte co k zakousnutí. Nebo naše dětičky honí mlsná a rádi by si dali po obědě něco sladkého. Přinášíme vám recept na velmi rychlou, ale hlavně snadnou buchtu, jejíž recept bude chtít každý! Představujeme vám kefírovou buchtu.
Připravte si
Většinu potřebných surovin máte nejspíš běžně doma.
Na těsto
- 200 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 120 g cukru krupice
- 500 ml kefírového mléka
- cukru
- 1 vejce
- 1 lžíci sody
- 2 lžíce kakaa
Na polevu
- 200 g zakysané smetany
- 100 g hořké čokolády
Postup
Prosejeme si hladkou a polohrubou mouku. Obě mouky následně vsypeme do jedné mísy. K nim přidáme cukru, sodu a kakao. Dobře promícháme, aby nikde nevznikly hrudky kakaa.
Následně přimícháme olej, kefír a rozkleplé vejce. Směs důkladně zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C a po pár minutách do ní vložíme plech s těstem. Pečeme zhruba 20 minut, avšak záleží na typu trouby. Buchta je upečená pokud do ní zapíchneme špejli a nezůstane na ní žádné těsto.
Poleva
Mnohé z nás mají přímo hrůzu z nejrůznějších polev a krémů, které se mohou srazit. Tato je však velmi snadná.
Připravíme si do menšího hrnce vodu, kterou přivede k varu. Na hrnec položíme nerezovou misku ve které si pomalu rozpustíme čokoládu. Rozpouštíme na mírném ohni a dáváme pozor, aby se čokoláda nezačala připalovat. Až bude zcela rozpuštěná, přidáme zakysanou smetanu a pečlivě promícháme. Polevou potřeme vychladlou buchtu.
Pro milovníky kokosu
Říká se, že kokos buď milujete, nebo nesnášíte, nic mezi tím. Pokud tedy patříte k první skupině, posypte ještě polevu strouhaným kokosem, kterým rozhodně nemusíte šetřit. Teď už je dílo opravdu dokonáno a buchta připravená k nakrájení a podávání. Věřte, že jeden plech nebude na víkend stačit a možná ji budete zanedlouho muset péct znovu.