Recepty

Luxusní bramborová kaše: Hodí se téměř ke všemu

Luxusní bramborová kaše: Hodí se téměř ke všemu

Milujete bramborovou kaši? Pokud tomu tak prozatím není, tak možná proto, že ji nepřipravujete správně. Prozradíme vám, jak ji správně uvařit, co do ní přidat navíc, aby byla ještě chutnější, i jak využít případné zbytky.

Správná příprava bramborové kaše

Brambory uvařte ve slupce, nechte je okapat a pak je oloupejte. Pokud máte ve zvyku vařit brambory oloupané, můžete. Po uvaření je však důkladně zbavte vody.

Ještě teplé brambory rozmačkejte nebo je prožeňte lisem na brambory. Osolte je. Potom přidávejte pomalu máslo a šlehejte dohladka. Nakonec přilijte ohřáté mléko a kaši na mírném plameni vařte asi 5 minut. Míchejte. Vznikne vám hebké bramborové pyré. Dobrou chuť.

Tipy na vylepšení bramborové kaše

Bramborovou kaši můžete vylepšit hned několika způsoby. Přidejte muškátový oříšek nebo místo mléka přilijte mléko v kombinaci se smetanou. Pokud chcete kaši obohatit o další chutě, vařte brambory v hrnci spolu s další zeleninou. Použít můžete mrkev, dýni, hrášek, brokolici, špenát, celer nebo česnek.

Chcete-li, aby kaše byla lehká a nadýchaná, přidejte do ní špetku kypřícího prášku do pečiva. Na závěr hotovou kaši posypejte petrželkou, pažitkou, libečkem nebo jarní cibulkou.

Co se zbylou bramborovou kaší? Vsaďte na voňavé placky.

Zbyla vám bramborová kaše? Udělejte z ní bramborové placky k večeři. Přidejte ke kaši vajíčko a přiměřené množství hrubé mouky. Pak z těsta tvarujte placky (aby se vám to lépe dělalo, namočte si ruce ve studené vodě). Do placek můžete přidat i osmaženou cibulku, šunku, houby nebo nastrouhaný sýr. Nakonec placky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Chcete-li zdravější variantu, upečte packy v troubě.

Tip pro vás: Pokud placky nejsou slané, můžete je podívat i nasladko s povidly, tvarohem nebo marmeládou.