Moučníky z tvarohu jsou velmi lehké – mnohdy je lze označit dokonce i za dietní (pokud tedy nepoužijete v receptu příliš velké množství cukru). Tělu dodávají mnoho bílkovin a jako bonus díky jemné chuti zachutnají skoro každému. Takže pokud hledáte zajímavý tip na moučník třeba na nedělní odpoledne, vyzkoušejte jednoduchý tvarohový koláč na plech podle osvědčeného receptu. Zaručeně se vám povede.
Jednoduchý tvarohový koláč na plech – recept
Při pečení s tvarohem není třeba hledat žádné složitosti. Pamatujte si však, že by mělo jít o ten zabalený v celofánu – vaničkový mívá více tekutiny a do těsta je pak obvykle nutné přidat mouku (což se bohužel většinou negativně propíše do nadýchanosti finálního produktu). A co si připravit k ruce?
Suroviny:
- 500 g tvarohu
- 200 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 4 vejce
- šťáva a kůra z 1 citronu (nemusí být, pokud nemáte jeho kyselost rádi)
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (to je důležité, protože tvarohové těsto vložené do studené trouby vám jednoduše nevyběhne) a plech vymažte máslem nebo vystelte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte tvaroh s máslem a postupně přidávejte krupicový cukr. Poté rozšlehejte vejce a přidejte je do směsi spolu s citronovou šťávou a kůrou. Důkladně promíchejte.
Do této směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí – opravdu se vyplatí postupovat pomalu a po lžících, jinak vám v těstě můžou vzniknout nevzhledné hrudky. Vše důkladně promíchejte. Hotovou směs vlijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
Jak dlouho koláč péct
Koláč pečte asi 30–40 minut nebo dokud není zlatě hnědý a upečený. Nezapomeňte na zkoušku špejlí. Tu zapíchněte do těsta zhruba někde uprostřed – pokud ji vytáhnete čistou, upekli jste koláč přímo skvěle a můžete ho vyndat z trouby. Po upečení ho nechte vychladnout a poté ho můžete podle chuti posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit podle vlastní fantazie.