Recepty

Jedlé dárky do sklenice: 3 tipy, kterými potěšíte své blízké

Jedlé dárky do sklenice: 3 tipy, kterými potěšíte své blízké

Jedlé dárky do sklenice jsou skvělou možností, jak obdarovat druhé. Za pár korun, prakticky a bez obav, že se pod stromečkem sejde několik stejných dárků.

Upeč si sám!

Jeden z nejkrásnějších dárků ze sklenice je právě tento! Připravte svým blízkým „instantní“ směs na pečení. Najděte si jakýkoli recept, nebo použijte váš oblíbený. Připravte si mouku, cukr (ideálně třtinový), kakao, prášek do pečiva, na kousky nasekanou čokoládu či ořechy. Zkrátka vše, co váš recept obsahuje.

Do sklenice nasypte všechny suroviny v barevných vrstvách, abyste docílili krásného efektu. Vyrobte etiketu s pracovním postupem a napište na ni, které suroviny (máslo, mléko, vejce aj.) musí obdarovaný ještě přidat.

TIP: Sušenky můžete do sklenice naskládat i hotové.

Nakládané hermelíny

Kdo by nemiloval nakládané hermelíny! Tato pochoutka patří bezesporu mezi nejoblíbenější jedlé dárky do sklenice. Připravte si vhodnou nádobu a množství hermelínů, které se do ní vejde. K tomu navíc cibuli, česnek a koření podle vašeho výběru. Skvělá jsou také sušená rajčata. Hermelíny rozřízněte vodorovně, cibuli nakrájejte na kolečka a česnek zbavte slupky.

Do misky česnek prolisujte, přidejte koření podle chuti, přilijte trochu oleje a důkladně zamíchejte. Do sklenice postupně vkládejte kousky hermelínu, nakrájenou cibuli a česnekovou směs. Postup opakujte. dokud nebude sklenice úplně plná. Potom vše zalijte olejem. S ním nešetřete! Je nutné, aby bylo vše důkladně potopené.

TIP: Místo hermelínu můžete použít i jiné druhy sýrů.

Domácí vanilkový cukr

Domácí vanilkový cukr ocení každá amatérská cukrářka. Nakupte několik vanilkových lusků. Pokud objednáte větší množství online, ušetříte nemalou částku. Lusky podélně rozřízněte a špičkou nože z nich vydlabejte drobná zrníčka. Ta smíchejte s krupicovým cukrem. Na jeden lusk počítejte asi 50-100 g cukru. Hotovou směs nasypte do připravených skleniček a dárek máte hotový!

TIP: Vydlabané vanilkové lusky jsou stále plné chuti i zapomenutých zrníček. Naložte je do rumu a nechte několik týdnů louhovat. Poté přeceďte přes jemné sítky a vanilkové aroma nalijte do hezkých lahviček.