Jablkové koláče jsou v našich končinách velice oblíbené a není se čemu divit. Jablka patří mezi naše české sezónní plodiny, kterých máme po značnou část roku k dispozici víc než dost. A když je navíc takový báječný jablkový koláč šup šup hotový, je to paráda! Hodí se skvěle jako dezert k čaji nebo ke kávě.
Co budete potřebovat?
- 4 jablka (ideálně šťavnaté odrůdy jako je jonagold)
- Křehké těsto
- Cukr, med nebo javorový sirup (nemusí být)
- Rozinky, ořechy
- Drobenka (70 g másla + 70 g cukru + 140 g hrubé mouky)
Těsto
Křehké těsto si můžete koupit již hotové. Mají ho již vyválené například v Lidlu a ušetříte si s ním spoustu času i práce. Ze směsi hladké mouky, cukru, soli, másla, vejce a vody si jej můžete ale snadno vyrobit i doma. Vypracované těsto navíc několik dní vydrží v ledničce nebo jej můžete skladovat v mrazáku. Stačí, když jej před použitím včas vyndáte a necháte při pokojové teplotě rozmrznout.
Ať už těsto připravíte jakkoli, rozválené jej vložte do vhodné formy. Pokud nemáte klasickou koláčovou formu, můžete použít i formu na dort nebo zapékací misku. Vždy je ale nutné nádobu před použitím vymazat, aby se upečený koláč dal následně vyndat.
Náplň
Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Přilijte asi 1/3 hrnečku vody, přiklopte pokličkou a nechte na mírném plamenu povařit. Podle chuti jablek můžete dosladit cukrem, medem nebo nejlépe javorovým sirupem a můžete přidat pekanové či vlašské ořechy a rozinky namočené v rumu.
Směs bude hotová až se jablka začnou rozpadat a hrnci nebude žádná nadbytečná tekutina, můžete ji přendat na připravené těsto. Koláč bohatě zasypte drobenkou připravenou z másla, hrubé mouky a cukru a vložte do trouby rozehřáté na 180°C. Pečte dozlatova asi 40 minut podle výkonu vaší trouby.
A jablkový koláč šup šup je hotový! Podávejte ideálně ještě teplý s domácí šlehačkou.