Recepty

Francouzské brambory bez předváření. Jak docílit měkkosti a chutnosti?

Francouzské brambory bez předváření. Jak docílit měkkosti a chutnosti?

Francouzské brambory patří v naší kuchyni mezi nejoblíbenější pokrmy z brambor. Jedná se o poměrně snadný recept, který si ještě více usnadníte, když brambory nebudete předvářet. Jak na to, aby byly i tak měkké a chutné?

Potřebné suroviny

Na cca šest porcí si připravíme:

  • 12 – 15 brambor
  • podle chuti uzené maso nebo uzeninu (salám, špekáčky)
  • mraženou zeleninu
  • 1 větší cibuli
  • 4 vejce
  • mléko
  • olej
  • 100 ml vody
  • mletý pepř 
  • sůl
  • hlubší plech a alobal, nebo velkou zapékací mísu s víkem

Postup přípravy

  1. Oloupeme syrové brambory a nakrájíme je na tenčí plátky. Uzeninu, nebo uzené maso nakrálíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobno. Mraženou zeleninu vyndáme z mrazáku a necháme povolit.
  2. Předehřejeme si troubu na  200°C. Připravíme si hlubší plech nebo zapékací mísu, kterou vymažeme olejem. Následně vrstvíme střídavě brambory a ostatní suroviny. Dno nejprve vyložíme vrstvou nakrájených brambor, posypeme, solí, pepřem, nakrájenou uzeninou, cibulí a zeleninou.
  3. Na to položíme další vrstvu brambor a  opakujeme předchozí postup. Nakonec vše přikryjeme finální vrstvou brambor. Směs podlijeme 100 ml vody a zakryjeme alobalem nebo přiklopíme víkem. 
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut. Mezitím si v misce rozšleháme vejce s trochou mléka, směs osolíme a opepříme. Po půl hodině pečení brambory odklopíme, přelijeme rozšlehanými vejci a dáme dopéct na dalších 30 minut, dokud brambory nezezlátnou. 
  5. Francouzské brambory podáváme s kyselou okurkou nebo zelným salátem. Dobrou chuť!