Už vás nebaví suché a dusivé koláče? Zkuste tento fantastický jogurtový koláč. Jeho výroba vám zabere jen pár minut a určitě s ním v roce 2024 potěšíte každou návštěvu. Vystačíte si navíc pouze se surovinami, která máte běžně doma.
Na těsto budete potřebovat:
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku cukru krystal nebo krupice
- 2 celá vejce
- 400 gramů bílého jogurtu
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- Podle použitého ovoce můžete přidat i špetku skořice
Těsto vyšlehejte klasicky. Do misky rozklepněte obě vajíčka, přidejte k nim cukr a vanilkový cukr a šlehejte, dokud nedocílíte jednolité pěnové hmoty. Poté přidejte mouku, jogurt a sůl a opět velmi důkladně vyšlehejte. Nakonec opatrně vmíchejte i kypřící prášek a těsto nalijte do předem připravené vymazané dortové či koláčové formy. Množství je vhodné pro formy o průměru okolo 26 cm.
Bez ovoce by to nešlo!
Vrch koláče poté štědře poklaďte zvoleným ovoce. Jeho výběr je jen na vás, ale skvěle se hodí jablka, meruňky či švestky. V sezóně se také nebojte sáhnout po pravých lesních borůvkách nebo vyzkoušejte kombinaci jahod s rebarborou. Chybu neuděláte ani s rybízem nebo malinami. Pamatujte ale, že je potřeba ke kyselému ovoci přidat i vhodné množství cukru nebo koláč navrch zasypat drobenkou.
Drobenka vám moc času nezabere
Na drobenku vám stačí jen cukr krystal, hrubá mouka a máslo. Cukr a mouku použijte asi v poměru jedna ku jedné, másla budete potřebovat zhruba o polovinu méně. Vložte vše do misky a rukou suroviny řádně propracujte, dokud vám nevznikne hmota podobná mokrému písku.
Stačí už jen upéct a sníst
Doba pečení se určuje obtížně. Vždy totiž záleží na vaší troubě. Proto se musíte spokojit s rozmezím 170-190°C. Koláč byste měli mít hotový zhruba za 45 minut, snažte se jej ale mít pro jistotu na očích.