Recepty

Dýňové zákusky: 3 tipy na víkendový dezert

Dýňové zákusky: 3 tipy na víkendový dezert

Nadýchaný, vláčný a jemný dezert bude samozřejmostí, když do těsta přidáte dýni. Navíc dýně zatraktivní vzhled moučníku, který se po ní zbarví lehce do oranžova. Upečme si společně tři nejlepší dýňové moučníky.

Jednoduchý perník s dýní

Pokud ráda pečete perník z litého těsta, máme pro vás tip na jeho vylepšení. Do těsta stačí přidat trochu nahrubo nastrouhané dýně a výsledek bude úžasný.

Na těsto si připravíme:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek do perníku, nebo 1 prášek do pečiva a 1 lžíce koření do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1,5 hrnku nahrubo nastrouhané dýně
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • mléko dle potřeby

Na polevu budeme potřebovat: 

  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g másla 

Postup: 

V míse nejprve důkladně smícháme všechny sypké suroviny a poté přidáme zbytek. Směs vypracujeme v hladké lité těsto. Předehřejeme si troubu na 180°C. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 25 – 30 minut.

Dvoubarevná dýňová bábovka

Bábovka je tradičním víkendovým dezertem v mnoha rodinách. Jako zpestření klasické dvoubarevné varianty skvěle poslouží tento jednoduchý sezónní recept.

Připravíme si:

  • 200 g nastrouhané dýně
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • citronovou kůru
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté vyšleháme žloutky s cukrem, přisypeme dýni, máslo, citronovou kůru, mouku promísenou s kypřícím práškem a důkladně promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Do vymazané formy nalijeme nejprve ⅔ světlého těsta a poté ⅓ těsta s přimíchaným kakaem. Pečeme dozlatova na 180°C v předem předehřáté troubě .

Sypaný koláč se skořicovou dýní

Výběr tří oblíbených receptů uzavíráme luxusním dýňovým koláčem, nad kterým se vám budou sbíhat sliny. Základem koláče je klasické těsto na sypaný koláč, které se prokládá náplní z dýně, jablek a skořicového cukru.

Na těsto si připravíme:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 kypřící prášky do pečiva
  • 250 g másla

Na náplň si nachystáme:

  • 1 střední najemno nastrouhaná a osolená dýně
  • 2 nastrouhaná kyselá jablka
  • 150 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový pudink v prášku

Postup:

V míse smísíme nastrouhanou dýni s jablky, cukrem, skořicí a pudinkovým práškem. Předehřejeme si troubu na 180°C. Dále si připravíme těsto smícháním sypkých surovin, které zpracujeme se změklým máslem za vzniku drobenky. Na dno hlubšího plechu vyloženého pečícím papírem nasypeme polovinu drobenky. Přes ní rozložíme dýňovou náplň a přesypeme zbytkem drobenky. Pečeme asi 35 min do zezlátnutí.