Recepty

Co vařit celý týden od 5.6.? Tipy na chutné recepty

Co vařit celý týden od 5.6.? Tipy na chutné recepty

Máte pocit, že vaříte neustále to samé jídlo dokola? Pokud ano, můžete se inspirovat naším článkem. Připravili jsme pro vás chutné recepty na pokrmy, kterými rozhodně neurazíte. Ba naopak, vaši známí vás mohou chválit dlouhé týdny.

Pondělí – Špagety s rajčatovo-kokosovou omáčkou

Začneme něčím, co ale příjemně zasytí. Na 4 porce potřebujeme:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci oleje
  • 4 hrnky neuvařených špaget
  • 2 lžičky kari pasty
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 6 rajčat
  • 1 ½ lžičky kari koření
  • hrst bazalky
  • sůl

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na oleji v hrnci. Hned ji posolíme. Přidáme najemno nakrájený česnek a osmahneme. Rajčata spaříme (zalijeme je vroucí vodou), po pár minutách je nakrájíme. Slupku sloupneme a vyhodíme. Všechny ostatní suroviny až na bazalku vmícháme k cibuli a česneku. Povaříme přibližně 10-13 minut (těstoviny se nesmí rozvařit). Přidáme bazalku a po půlminutě vypneme. Pro zvýšení slanosti můžeme přidat sójovou omáčku.

Úterý – Cuketový letní oběd s vepřovým masem

Zajímavá a hlavně chutná kombinace. Potřebujeme:

  • 4 plátky vepřového masa (nejlépe kýty)
  • 2 lžičky Country koření
  • sůl
  • chilli
  • olivový olej
  • kousek cukety
  • 2 cibulky
  • brambory
  • červenou papriku
  • grilovací koření

Maso omyjeme, osušíme a mírně naklepeme. Okořeníme ho – osolíme a pokapeme chilli olejem. Dáme do misky a necháme odležet přibližně hodinu. Očistíme cibuli, papriku a česnek, brambory omyjeme a rozpůlíme. Cuketu a brambory nakrájíme na klínky, papriku rozpůlíme. Dáme do mísy, posypeme grilovacím kořením, osolíme, přidáme olivový olej a pořádně promícháme. Maso i zeleninu vložíme do trouby rozehřáté na 250 stupňů. Pečeme 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů a necháme přibližně 15 minut dopéci. Chvilku necháme odležet a můžeme podávat s přílohou, která nám vyhovuje nejvíce.

Středa – Těstoviny s jarní cibulkou a paprikou

Trošku si odpočineme od masa, tento pokrm je vskutku výborný. Na dvě porce potřebujeme:

  • 200 g těstovin
  • 1 lžíci oleje
  • ¼ červené papriky
  • 2 ks jarní cibulky
  • 50 g uzeného tofu
  • sůl
  • ocet

Ve větším množství vody uvaříme těstoviny. Mezitím nakrájíme papriku na tenké proužky a jarní cibulku na kolečka. Do větší pánve nalijeme olej, rozpálíme ho, vhodíme papriku, jarní cibulku a přidáme trochu soli. Orestujeme doměkka. Tofu nastrouháme najemno. Těstoviny scedéme a přidáme k restované zelenině na pánev. Přisypeme tofu a důkladně promícháme. Lze podávat se syrovou zeleninou.

Čtvrtek – Pokrm z vepřového masa, když tíží čas

Občas máme chuť na maso, ale jen velmi málo času. Zde je řešení. Z uvedených ingrediencí uvaříme dvě porce.

  • 250 g vepřové panenky
  • ½ cibule
  • olej
  • sůl
  • zázvor
  • hladkou mouku
  • 0,3 kostky masoxu
  • mraženou zeleninu
  • 0,3 zeleninového bujónu

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, posypeme zázvorem a obalíme v hladké mouce. Na pánvi s trochou oleje maso zprudka opečeme z obou stran, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, osmahneme ji a přidáme malé množství vody. Přikryjeme a podusíme, občas otočíme. Přidáme masox, případně dolijeme vodou a dosolíme. Dáme opražit zeleninu, přidáme zeleninový bujón, nezakryté pomalu vaříme, aby zelenina byla křehká, a dosolíme.

Pátek – Segedín z mletého masa

Skvělá a rychlá volba, pokud chcete oslnit milovníky segedínu. Potřebujeme:

  • 400 g mletého masa (mix)
  • 600 g kysaného zelí
  • 2 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci sádla
  • mletou papriku
  • 1-2 lžíci hladké mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • cukr

Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky. Cibuli orestujeme na sádle dozlatova. Přidáme česnek a po chvíli i mleté maso, které rozmělníme a opečeme. Přidáme koření. Zelí překrájíme a přidáme k masu i s nálevem. Vaříme, dokud zelí nezměkne. Následně zaprášíme moukou a povaříme. Vmícháme smetanu a dochutíme. Lze podávat s houskovým knedlíkem či chlebem.

Sobota – Francouzské palačinky s tvarohem

Máte-li chuť na palačinky, doporučujeme tento recept. Ze surovin vytvoříme 8 kousků, což bohatě stačí pro dva.

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 150 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 60 g másla
  • trochu másla na smažení
  • 250 g tvarohu v kostce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • cukr (podle chuti)

V mléce rozšleháme žloutky a celé vejce. Přidáme sůl a postupně vyšleháváme prosátou mouku. Těsto dáme do lednice na půl hodiny. Poté těsto vyjmeme a vmícháme do něj rozpuštěné máslo. Pánev potřeme tenkou vrstvou másla a smažíme tenké palačinky. Tvaroh se šlehačkou a cukrem ušleháme a směsí potíráme palačinky.

Neděle – Maso po čínsku

Skvělý recept z porevoluční doby, oblíbený zejména na vesnicích. Chcete-li 2 porce, budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 lžíci Solamylu
  • ½ lžíce Maggi
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky worcesteru
  • ½ lžičky sójové omáčky
  • ½ lžičky mleté papriky
  • ½ lžíce kečupu
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • 2 plátky drůbežího masa
  • olej na pánev

Až na poslední dvě suroviny všechny ingredience smícháme, čímž vytvoříme marinádu. Naklepeme maso a vložíme do marinády. Dáme do lednice uležet minimálně přes noc (lepší je několik dní). Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme z obou stran. Nejlepší přílohou jsou brambory.