Recepty

Co vařit celý týden od 29.5.? Tipy na chutné recepty

Co vařit celý týden od 29.5.? Tipy na chutné recepty

Občas se to stane každé z nás – přemýšlíme, co budeme vařit, a některé dny máme blok, který nám znemožňuje cokoli vymyslet. V tu chvíli se ptáme svých známých, co budou vařit oni, a bezradně listujeme v kuchařkách. My vám přinášíme tipy na chutné recepty, které byste mohla vyzkoušet.

Pondělí – Cuketové bramboráčky

Levné, chutné a zdravé jídlo. Na dvě porce budeme potřebovat:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100 g brambor
  • 120 g cukety
  • 2 lžíce parmazámu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Cuketám odkrojíme konce a oloupeme bramboru. Nastrouháme do mísy nahrubo. Posolíme. Za 10 minut vymačkáme vodu, jíž cuketa pustila. Přidáme rozšlehaná vejce, lisovaný česnek, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán a mouku. Na plech umístíme navlhčený pečící papír. Z těsta vytvoříme placičky. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut, následně placky obrátíme a dopékáme cca 10 minut.

Úterý – Kuřecí stehýnka na pórku

Chutné masné jídlo. Na dvě porce si připravíme:

  • 2 kuřecí stehna
  • ½ pórku
  • 50 g uzené slaniny
  • 1 lžíci mleté papriky
  • ½ lžíce chilli
  • sůl

Do papiňáku rozložíme slaninu. Přidáme na kolečka nakrájený pórek a vložíme stehna. Posypeme chilli a paprikou. Přidáme 2 dl vody, hrnec zavřeme a dáme vařit. Jakmile začne ventil syčet, vaříme 20 minut. Vypneme a necháme vyjít páru. Otevřeme a podáváme s bramborami, rýží či kuskusem.

Středa – Žampionovo-zeleninová směs

Něco lehčího a velmi chutného. Z uvedených surovin uvaříme 3 porce:

  • 200 g žampionů
  • 200 g cukety
  • 60 g mrkve
  • 60 g červené papriky
  • 80 g červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžičku oleje
  • 1 lžičku sladké papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíci pikantní paprikové pasty
  • 200 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • podle chuti cukr
  • 1 lžíci tmavé jíšky (sádlo a mouka 1:1)

Žampiony nakrájíme, omytou cuketu nakrájíme na silnější čtvrtkolečka, mrkev na tenká kolečka a cibuli nadrobno. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme hlubokou pánev, vlijeme sádlo s olejem a osmažíme cibuli, přidáme mrkev a orestujeme. Přidáme česnek, žampiony, cuketu a papriku. Po promíchání restujeme přibližně 2 minuty. Přilijeme rajčatový protlak, paprikovou pastu a vodu. Na mírném ohni dusíme přibližně 5 minut. Přidáme jíšku, případně podlijeme a vaříme 5 minut. Podáváme. Mimo rýže jsou vhodné i knedlík či těstoviny.

Čtvrtek – Šťavnaté rizoto

Uprostřed týdne si připravíme známý pokrm trošku jinak. Na dvě porce budeme potřebovat:

  • třetinu kostky Masoxu
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 červenou papriku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 3 cibulky s natí
  • 1 balíček vařené rýže
  • 5-7 cherry rajčat
  • 1 cibuli

Cibuli nakrájíme najemno, ostatní zeleninu nakrájíme. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Uvaříme rýži a dáme ji stranou. Na oleji zprudka opečeme cibuli, vhodíme k ní kuřecí. Orestujeme a přidáme papriku. Přidáme masox a krátce podusíme. Poté přidáme ostatní zeleninu. Chvilku dusíme a přidáme rýži. Zalijeme smetanou, do níž jsme předtím přidali pepř, sůl a bylinky (řeřichu, petrželku, bazalku – podle chuti). Dusíme. Můžeme též přidat nastrouhaný sýr. K rizotu můžeme podávat jako přílohu čerstvou zeleninu.

Pátek – Sýrové špízy s tatarkou

Páteční oběd, jímž nikoho neurazíte. Na 2 porce si připravte:

  • 100 g eidamu
  • 100 g goudy
  • 1 camembert
  • hladkou mouku, 1 vejce, 1 lžíci mléka, strouhanku a špetku soli (na trojobal)
  • sádlo nebo olej (na smažení)
  • tatarku

Sýry nakrájíma na kostky o velikosti přibližně 2×2 cm, camembert na osminy. Obalíme v trojobalu. Sýry usmažíme v hluboké pánvi dozlatova. Osmažené je napíchneme střídavě na špejle. Podáváme s brambory či hranolky, s tatarkou.

Sobota – Filé na zázvoru a česneku

Jste-li fanynka zdravé stravy, toto je pro vás skvělá volba. Zde jsou suroviny na dvě porce:

  • 2 porce rybího filé
  • ½ větší cibule
  • 1 paprika
  • 1 ½ stroužku česneku
  • 1 vejce
  • kousek zázvoru
  • ½ lžičky kari
  • 0,3 lžičky chilli
  • 1 lžíci másla
  • pepř
  • sůl
  • olej (na smažení)

Vejce s kořením rozšleháme. Potřeme kostky filé z obou stran a necháme odstát v lednici přibližně 4 hodiny. Smažíme z obou stran, následně je udržujeme v hrnci pod pokličkou. Do výpeku přidáme máslo, které necháme rozpustit. Nakrájíme papriku na kostky, přidáme ji i nakrájenou cibuli a smažíme přibližně 3 minuty. Přidáme nastrouhaný zázvor a česnek nařezaný na plátky. Smažíme, dokud česnek neprovoní kuchyň. Filé podáváme hranolky či s pečenými bramborami a přelijeme zeleninovou směsí.

Neděle – Vepřové na česneku

Na závěr týdne jsme si pro vás připravili sytější pokrm z vepřového masa. Ingredience vystačí na dvě porce:

  • 500 g vepřového na pečení
  • ½ velké cibule
  • 2 ½ stroužků česneku
  • sůl
  • kmín
  • sádlo
  • hladkou mouku

Maso osolíme, dáme do pekáče, posypeme kmínem, přidáme nakrájený česnek, nahrubo nakrájenou cibuli a sádlo. Podlijeme vodou. Přiklopíme a dáme péct do trouby. Během pečení poléváme výpekem a obrátíme ho. Uprostřed pečení odklopíme poklici. Podléváme dle potřeby. Upečené maso vyjmeme z pekáče. Výpek seškrábneme ze stěn pekáče, necháme vysmahnout, trochu poprášíme moukou a podlijeme vývarem či vodou. Promícháme a provaříme. Přecedíme a vložíme do šťávy kousek másla. Podáváme s knedlíkem, ale hodí se i jiné přílohy.