Recepty

Co s přebytkem mrkve: 3 zajímavé recepty

Co s přebytkem mrkve: 3 zajímavé recepty

Co s přebytkem mrkve? Jak tuhle surovinu, o které babičky vždycky skálopevně tvrdily, že mají pozitivní vliv na oči, zužitkovat a proměnit v něco opravdu dobrého? Pár nápadů bychom pro vás měli!

Co s přebytkem mrkve? 3 tipy pro vás!

Stojíte nad úrodou mrkve a nevíte, jak s ní naložit? Hledáte nápady, co s přebytkem mrkve? Tak se pojďte inspirovat našimi tipy na chutné dobroty.

  • Mrkvové muffiny
  • Mrkvová polévka
  • Mrkvový dort

Mrkvové muffiny

Milujete muffiny? Mají je rádi jak děti, tak dospělí. Nejsou náročné na přípravu a zastanou roli chutné snídaně nebo svačinky.

Na přípravu potřebujete:

  • 120 g mrkve
  • 50 g másla
  • 70 ml bílého jogurtu
  • 180 g polohrubé mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 vajíčka
  • citronová kůra

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto. To poté rozdělte do formiček na muffiny – vždy cca 1 cm pod okraj. Pečte v troubě na 190 °C cca 20 minut.

Mrkvová polévka

Na mrkvové polévce si dokáže pochutnat asi úplně každý. Děti, dospělí, vegani, vegetariáni – zkrátka úplně všichni.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 cibule šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Šalotku s česnekem oloupejte a nasekejte najemno. Mrkev očistěte a pokrájejte na kolečka. V hrnci nechte rozpálit olivový olej, přidejte česnek s šalotkou a cca 2 minut zprudka orestujte. Přidejte nakrájenou mrkev a na středním plameni smažte dalších 5-10 minut. Zalijte vývarem, vařte na středním plameni cca 20-30 minut. Osolte a opepřete podle chuti.

Mrkvový dort

Kdo by neměl rád mrkvový dort? Pokud si rádi pošmáknete na zdravější verzi dortu, pak zkuste ten, ve kterém hraje hlavní roli mrkev.

Na přípravu těsta potřebujete:

  • 250 g mrkve
  • 230 g hladké mouky
  • 250 ml oleje
  • 230 g cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 vajíčka

Na přípravu krému potřebujete:

  • Mléko
  • 230 g lučiny nebo žervé
  • 1 lžíci cukru

V míse smíchejte cukr vejcem a olejem. V druhé misce smíchejte mouku, koření a prášek do pečiva. Přidejte do tekuté části těsta a dobře promíchejte. Korpus ideálně upečte ve dvou samostatných formách – pečte na 160 °C cca 40 minut. Než korpusy vychladnou, připravte si krém. Prošlehejte sýr s mlékem a oslaďte. Poté potřete krémem jeden plát korpusu, přiklopte druhým plátem a zbytek krému rozmažte po vrchní části dortu.