Bílky vydrží v ledničce poměrně dlouhou dobu. Můžete je skladovat v uzavřené nádobě i několik týdnů. Do některých receptů se navíc hodí právě několik dní odleželé bílky. Bílky obsahují velký poměr bílkovin, a proto je lze bez nadsázky označit za „fit“ surovinu. Díky tomu, a protože mají velmi široké spektrum použití by byla obrovská škoda s nimi v kuchyni plýtvat.
Zbylé bílky můžete využít na:
- Makronky
- Laskonky
- Kremrole
- Pavlova
- Trifle
- Omelety
- Zapečené brambory či těstoviny
- A mnoho dalšího…
Strouhaná buchta z bílků
Vyzkoušejte ovšem pro změnu tento recept. Buchta z bílků je skvělá cesta, jak spotřebovat přebytky z kuchyně, a ještě si výborně pochutnat na zajímavém moučníku.
Na těsto budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 4 vajíčka
- 80 g moučkového cukru
- 200 g másla
- Prášek do pečiva
Tuhé těsto vypracujte z mouky, žloutků, másla, moučkového cukru a prášku do pečiva. Rozdělte jej na třetiny a jednu vložte do mrazáku. Dvě třetiny natlačte do dortové formy, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřeno a pusťte se do další části receptu.
Na náplň si připravte:
- 4 velká jablka
- 80 g cukr krystal
- Mletá skořice
- 0,5 dl rumu
- Ořechy podle chuti
- 4-6 bílků
- Špetka soli
- 200 g cukr krystal
Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem, mletou skořicí a rumem. Můžete navíc přidat i nasekané ořechy podle chuti a vše nanést na rozprostřené těsto. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně přidávejte i cukr a vše řádně vymíchejte. Poté vyjměte těsto z ledničky a opět na hrubém struhadle nastrouhejte rovnoměrně na celou plochu formy. Navrch opatrně rozetřete vyšlehaný sníh a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180°C cca 30 minut.