Recepty

Buchta z bílků: přestaňte v roce 2024 plýtvat v kuchyni!

Buchta z bílků: přestaňte v roce 2024 plýtvat v kuchyni!

Bílky vydrží v ledničce poměrně dlouhou dobu. Můžete je skladovat v uzavřené nádobě i několik týdnů. Do některých receptů se navíc hodí právě několik dní odleželé bílky. Bílky obsahují velký poměr bílkovin, a proto je lze bez nadsázky označit za „fit“ surovinu. Díky tomu, a protože mají velmi široké spektrum použití by byla obrovská škoda s nimi v kuchyni plýtvat.

Zbylé bílky můžete využít na:

  • Makronky
  • Laskonky
  • Kremrole
  • Pavlova
  • Trifle
  • Omelety
  • Zapečené brambory či těstoviny
  • A mnoho dalšího…

Strouhaná buchta z bílků

Vyzkoušejte ovšem pro změnu tento recept. Buchta z bílků je skvělá cesta, jak spotřebovat přebytky z kuchyně, a ještě si výborně pochutnat na zajímavém moučníku.

Na těsto budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vajíčka
  • 80 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • Prášek do pečiva

Tuhé těsto vypracujte z mouky, žloutků, másla, moučkového cukru a prášku do pečiva. Rozdělte jej na třetiny a jednu vložte do mrazáku. Dvě třetiny natlačte do dortové formy, aby bylo těsto rovnoměrně rozprostřeno a pusťte se do další části receptu.

Na náplň si připravte:

  • 4 velká jablka
  • 80 g cukr krystal
  • Mletá skořice
  • 0,5 dl rumu
  • Ořechy podle chuti
  • 4-6 bílků
  • Špetka soli
  • 200 g cukr krystal

Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem, mletou skořicí a rumem. Můžete navíc přidat i nasekané ořechy podle chuti a vše nanést na rozprostřené těsto. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně přidávejte i cukr a vše řádně vymíchejte. Poté vyjměte těsto z ledničky a opět na hrubém struhadle nastrouhejte rovnoměrně na celou plochu formy. Navrch opatrně rozetřete vyšlehaný sníh a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180°C cca 30 minut.