Recepty

Božský rebarborový koláč: 2 nejlepší recepty

Božský rebarborový koláč: 2 nejlepší recepty

Pěstujete si vlastní rebarboru, nebo vám kousek darovala hodná sousedka? Ať už je to tak či onak, možná právě teď přemýšlíte, jak s touto surovinou naložit. Co si připravit božský rebarborový koláč? Máme pro vás hned dva recepty.

Vyzkoušejte božský rebarborový koláč

Rebarbora je nenáročná zelenina, která je často nesprávně zařazena mezi ovoce. Má kyselou ovocnou chuť a využívá se zejména do dezertů. Dostali jste chuť na božský rebarborový koláč? Pak zkuste některý z našich receptů. Nebo klidně oba dva!

Rebarborový koláč s drobenkou

Spojení kyselé rebarbory s kynutým těstem a sladké drobenky na povrchu – to musí dopadnout dobře. Na přípravu tohoto receptu potřebujete:

Těsto:

  • 800 g rebarbory
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • trochu citronové kůry

Drobenka:

  • 130 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 120 g krupicového cukru

Postup přípravy

Připravte si kvásek, který nechte na teplém místě vzejít. Do misky dejte mouku, kvásek, žloutky, povolené máslo, cukr, citronovou kúru a trochu soli. Vypracujte hladké těsto, které nechte cca hodinu kynout na teplém místě.

Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Připravte si také drobenku. Plech vymažte máslem, vysypte moukou a dovnitř dejte těsto. Roztáhněte jej po celé ploše, přidejte rebarboru a navrch zasypte drobenkou. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 25-35 minut.

Rebarborový koláč s jahodami

Spojit rebarboru s jahodami? Za nás je to perfektní nápad! Pokud vám chutnají obě suroviny, zkuste náš rebarborový koláč s jahodami. Na přípravu potřebujete:

  • 3 vejce
  • 300 g rebarbory
  • 200 g jahod
  • 190 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 200 g bílého jogurtu
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup přípravy

Začněte tím, že omyjete, oloupete a pokrájíte rebarboru. Jahody pokrájejte na kousky. Formu vymažte máslem a vysypte moukou. V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky vyšlehejte společně s tvarohem.

Všechny suroviny opatrně smíchejte a nalijte do připravené formy. Pokryjte těsto ovocem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 40 minut.