Pokud máte doma přebytek uskladněných jablek, měli byste si pospíšit s jejich zpracováním – jinak se vám brzy zkazí. Zapomeňte na starý dobrý štrúdl (i když i ten může mít své kouzlo) a místo toho vsaďte na bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč, který zvládne opravdu každý.
Bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč – recept
Pro začátek si nachystejte potřebné suroviny. Ve hře není nic složitého, všechny je docela jistě najdete ve své kuchyni.
Suroviny:
- 4 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek krupicového cukru
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- prášek do pečiva
Jak jablečný koláč upéct
Ze všeho nejdříve předehřejte troubu na 180 °C (respektujte nastavení své trouby – pokud péče více, raději teplotu uberte), protože kdybyste koláč vkládali do té studené, nejspíš by vám vůbec nevyběhl. Poté si připravte si plech na pečení – ten vymažte máslem nebo vystelete pečicím papírem.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový extrakt, vejce, rozpuštěné máslo, skořici, špetku soli a prášek do pečiva. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Přelijte ho na plech a zarovnejte ho. Na těsto rovnoměrně rozložte nakrájená jablka tak, aby tvořila vrstvu na jeho povrchu.
Pečte v troubě přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud není koláč zlatě hnědý a jablka nejsou měkká. Když máte hotovo, nechte koláč vychladnout a pak ho můžete podávat. Skvěle chutná poprášený skořicí nebo nastříkaný šlehačkou – musí ale jít o tu poctivou ze smetany. Na žádné levné ze spreje si opravdu nepochutnáte.
Tipy pro ještě lepší zážitek
- Nechte koláč před krájením vychladnout, aby lépe držel tvar.
- Při slavnostních příležitostech podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Spotřebujte do dvou dnů, poté koláč ztratí na chuti i vůni.