Hledáte recept na skvělý švestkový dezert? Už nemusíte! Máme pro vás dokonalý babiččin švestkový koláč s tvarohem. Nejen, že je šťavnatý a skvělý, zároveň si něm ale můžete pochutnat jak za tepla, tak i za studena. Navíc díky tvarohu obsahuje extra bílkoviny, a vy si nemusíte svoji odpolední svačinku nijak vyčítat.
Na těsto potřebujete tyto suroviny:
- 170 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru nebo cukru krystal
- 150 ml mléka
- 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr (můžete použít vanilku)
- 1 prášek do pečiva
Výhodou tohoto korpusu na babiččin švestkový koláč s tvarohem je, že nevyžaduje žádné složité šlehání ani dlouhé kynutí. Stačí ve větší míse ušlehat vejce, cukr a vanilkový cukr. Jakmile vám vznikne jednolitá světle žlutá pěna, přidejte mouku, mléko, olej a opět vyšlehejte. Na závěr důkladně vmíchejte také prášek do pečiva. Směs nalijte na dobře vymazaný a vysypaný pekáč. Ideální velikostí je klasická dortová forma o průměru 26 cm.
Na náplň a drobenku budete potřebovat:
- 2 tvarohy
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- ½ vanilkového pudingu
- 500 g vyloupaných švestek
- 120 g hrubé mouky
- 60 g cukru krystal nebo krupice
- 30 g másla pokojové teploty
Z tvarohů, vejce, vanilkového cukru a poloviny sáčku vanilkového pudingu si vyšlehejte hladkou směs. Tu následně nalijte na připravené těsto v dortové formě. Navrch poklaďte celou plochu koláče rozpůlenými švestkami a důkladně zasypte drobenkou. Tu vytvoříte ze směsi hrubé mouky, krupicového cukru nebo cukru krystal a změklého másla. Stačí vše vložit do misky a rukou řádně promíchat. Vznikne vám hmota připomínající vlhký písek.
Pečte asi 40 minut na 180 °C, dobu pečení ale musíte hlídat. Velmi se totiž u různých trub liší. Hotový dezert si dopřejte ještě teplý. Takový je totiž úplně nejlepší. Ani druhý den vás ovšem nezklame. Dobrou chuť!