Recepty

Babiččin švestkový koláč s tvarohem: recept, který nezklame ani 2024

Babiččin švestkový koláč s tvarohem: recept, který nezklame ani 2024

Hledáte recept na skvělý švestkový dezert? Už nemusíte! Máme pro vás dokonalý babiččin švestkový koláč s tvarohem. Nejen, že je šťavnatý a skvělý, zároveň si něm ale můžete pochutnat jak za tepla, tak i za studena. Navíc díky tvarohu obsahuje extra bílkoviny, a vy si nemusíte svoji odpolední svačinku nijak vyčítat.

Na těsto potřebujete tyto suroviny:

  • 170 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru nebo cukru krystal
  • 150 ml mléka
  • 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr (můžete použít vanilku)
  • 1 prášek do pečiva

Výhodou tohoto korpusu na babiččin švestkový koláč s tvarohem je, že nevyžaduje žádné složité šlehání ani dlouhé kynutí. Stačí ve větší míse ušlehat vejce, cukr a vanilkový cukr. Jakmile vám vznikne jednolitá světle žlutá pěna, přidejte mouku, mléko, olej a opět vyšlehejte. Na závěr důkladně vmíchejte také prášek do pečiva. Směs nalijte na dobře vymazaný a vysypaný pekáč. Ideální velikostí je klasická dortová forma o průměru 26 cm.

Na náplň a drobenku budete potřebovat:

  • 2 tvarohy
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ vanilkového pudingu
  • 500 g vyloupaných švestek
  • 120 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krystal nebo krupice
  • 30 g másla pokojové teploty

Z tvarohů, vejce, vanilkového cukru a poloviny sáčku vanilkového pudingu si vyšlehejte hladkou směs. Tu následně nalijte na připravené těsto v dortové formě. Navrch poklaďte celou plochu koláče rozpůlenými švestkami a důkladně zasypte drobenkou. Tu vytvoříte ze směsi hrubé mouky, krupicového cukru nebo cukru krystal a změklého másla. Stačí vše vložit do misky a rukou řádně promíchat. Vznikne vám hmota připomínající vlhký písek.

Pečte asi 40 minut na 180 °C, dobu pečení ale musíte hlídat. Velmi se totiž u různých trub liší. Hotový dezert si dopřejte ještě teplý. Takový je totiž úplně nejlepší. Ani druhý den vás ovšem nezklame. Dobrou chuť!